L'advocat, escriptor i exmagistrat Elpidio Silva ha definit, des de la seva experiència, el sistema judicial espanyol. Convidat a Barcelona per la Plataforma Gràcia per la Llibertat, Silva sobre qui recauen 17 anys d'inhabilitació com a jutge pel cas Blesa on va dictar presó per l'exbanquer, ha reivindicat el dret a decidir com un instrument democràtic fonamental: "És un dret inscrit en el naixement de la democràcia i data del 1215 a Gran Bretanya on el poble va crear una comissió de resistència per fer front al poder del tirà". Silva retrocedeix vuit segles enrere per lligar la creació de la carta Habeas Corpus per entendre els drets fonamentals d'una persona davant la justícia.

L'exmagistrat explica que el poder judicial espanyol no ha patit aquesta evolució i "s'utilitza com un instrument fonamental d'opressió dins un estat que genera permanentment una informació pervertida". I en aquest context, desmarca "el poble català i basc que no tenen res a veure amb un règim monàrquic autoritari" i es mostra convençut que no existiria "si no hi hagués un control ferm des de Madrid". En l'origen del que el magistrat considera que és una opressió, situa el "règim del 78 que ha mutat en el poder judicial". Per tot plegat, subratlla que "els drets no valen res, la persona no val res" i conclou "un poble són els seus drets".

Sobre la definició d'Espanya també fa un retrat molt crític. D'entrada perquè titlla l'estat de "mafiós" on s'acaba "a presó de forma subversiva". Una reflexió que va provocar els aplaudiments dels qui l'escoltaven atents des del barri de Gràcia. Silva està convençut que "és difícil trobar un estat més oprimit que l'espanyol en aquests moments" i per això justifica que a la resta d'Europa, com Alemanya o Bèlgica, no els entengui ningú. Sobre el conjunt de la ciutadania també creu que "si hi haguessin unes eleccions lliures, la majoria votaria un règim autoritari".

Per acabar fa una crida a no utilitzar el terme fugats per aquells qui van decidir marxar i evitar la presó: "Fugats de què? Tu [a l'estat espanyol] estàs utilitzant una disfressa, una toga que t'hauria de fer vergonya portar-la". I sentencia: "Els jutges es mouen per la llei d'aplastar, tritura a aquell que no és de part seva". La seva intervenció va acabar amb crits de "Visca Catalunya Lliure". Pots recuperar tota la seva intervenció en aquest vídeo a partir del minut 8: