L'exconsellera Clara Ponsatí ha tornat a Catalunya aquest dimarts, agafant tothom per sorpresa. Després de més de cinc anys d'exili a Escòcia i Bèlgica, Ponsatí ha trepitjat Barcelona per realitzar una roda de premsa en la qual ha manifestat que el seu retorn no busca "cap pacte amb l'Estat", sinó "continuar el combat". "Avui fa cinc anys i cinc mesos exactes que vaig marxar a l'exili. Vaig dir-me a mi mateixa que no permetria que l'Estat m'atrapés sense plantar cara", ha manifestat. A diferència d'altres exiliats que han tornat a Catalunya, com la cupaire Anna Gabriel, Ponsatí ha optat per no presentar-se davant el Tribunal Suprem amb aquest mateix argument. Però això no ha evitat que hagi aclarit els dubtes: qualsevol detenció seva seria il·legal, atès que té immunitat parlamentària com a eurodiputada.

Com si es tractés d'un presagi, i mentre es desplaçava a peu cap al Born --on tenia previst un acte a l'oficina d'europarlamentaris--, Ponsatí s'ha topat amb un agent dels Mossos d'Esquadra a la plaça de la Catedral que l'ha aturat cap a les sis de la tarda. L'agent de paisà s'ha identificat i l'ha detingut, per posteriorment acompanyar-la fins a un cotxe el qual l'ha de portar al jutjat de guàrdia per ordre del Suprem.

Malgrat aquesta detenció, que ha violat la seva immunitat parlamentària i Ponsatí havia alertat que seria il·legal, des del Parlament Europeu encara no s'han pronunciat. Fonts de la cambra han informat ElNacional.cat que "aquest dimarts no hi haurà cap reacció". Enmig del silenci de les institucions europees, Carles Puigdemont ha interpel·lat directament la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, per exigir-li que intervingui "avui mateix" per protegir els seus drets. El president a l'exili ha denunciat que Ponsatí gaudeix d’immunitat com a europarlamentària i que només pot ser detinguda en cas “de delicte flagrant”, per la qual cosa creu que l’Estat espanyol “ha violat" els seus drets. Davant d’aquest fet, ha dit, confia que Metsola “no faci com sempre quan es tracta d’Espanya, que és mirar cap a un altre costat o donar-li la raó”. “La seva presidenta no pot ser continuar callant quan una europarlamentària d’aquesta cambra ha estat detinguda sense haver comès cap delicte”. Però, de moment, les paraules de Puigdemont no han causat cap reacció ni en Metsola ni en l'Eurocambra, que ha evitat declaracions.

Un 'mail' per als companys europeus

Qui no s'ha quedat callada és Ponsati. Aquesta tarda, els seus companys eurodiputats han rebut un correu electrònic de l'exconsellera en què s'ha alertat de la seva situació actual. "Si estàs llegint això, és perquè he estat il·legalment detinguda a Barcelona", arrenca el correu. "S'ha violat la meva immunitat com a membre d'aquest Parlament", ha lamentat, carregant també contra el "menyspreu" de les autoritats espanyoles pels seus drets com a eurodiputada. I és que, amb aquesta detenció, Ponsatí ho té difícil per tornar a Brussel·les dimecres per participar un ple ordinari de la cambra. Com Puigdemont, el seu 'mail' acaba amb una interpel·lació directa a Roberta Metsola, en què li demana "defensar" el seu cas. "I us crido a tots a expressar la vostra oposició a aquesta violació dels nostres drets com a diputats europeus i a treballar amb mi per prevenir que les autoritats espanyoles continuïn erosionant l'Estat de dret", conclou.