"Avui fa cinc anys i cinc mesos exactes que vaig marxar a l'exili. Vaig dir-me a mi mateixa que no permetria que l'Estat m'atrapés sense plantar cara", ha explicat Clara Ponsatí només prendre la paraula a la roda de premsa que ha ofert al Col·legi de Periodistes a Barcelona, després d'entrar a l'estat espanyol amb cotxe des de Perpinyà, posant així punt final al seu exili. Ponsatí ha explicat que no ha vingut a fer "cap pacte amb l'Estat", sinó a "continuar el combat"; i ha assegurat desconèixer quina serà la reacció del Tribunal Suprem davant del seu retorn. En qualsevol cas, ha deixat clar que la seva detenció seria il·legal, atès que té immunitat com a eurodiputada. En acabar la compareixença, s'ha dirigit al Born, on hi ha previst un acte a l'oficina d'europarlamentaris. 

🔴 Clara Ponsatí torna a Brussel·les, DIRECTE | Última hora
 

L'eurodiputada de Junts estava a l'exili des de l'octubre del 2017, quan va marxar amb la resta de membres del Govern a Brussel·les. Durant aquest temps ha viscut a Escòcia, impartint classes a la Universitat de Saint Andrews, on és professora, i a Brussel·les, on ha ocupat des de febrer del 2020 l'escó com a eurodiputada de Junts. L'exconsellera ha tornat a trepitjar l'estat espanyol després que amb la derogació del delicte de sedició, la justícia espanyola només la persegueix per desobediència.

Motxilla blava

Al Col·legi de Periodistes, seguien la compareixença el seu fill, el seu advocat, Gonzalo Boye, i la presidenta de Junts, Laura Borràs. Ponsatí ha deixat damunt la taula la motxilla blava amb què ha tornat de Brussel·les, la mateixa, segons ha explicat, amb què va marxar l'octubre del 2017.

Durant la seva intervenció inicial, ha denunciat que "la persecució dels exiliats ha estat patètica però persistent" i ha marcat diferències entre la seva situació i la de Carles Puigdemont, Toni Comín Lluís Puig, als quals s'imposa un delicte de malversació, que comporta presó. "No he vingut a fer cap pacte amb l'Estat, sinó a denunciar la vulneració sistemàtica dels nostres drets, la passivitat de les institucions catalanes i la necessitat que les institucions europees deixin de mirar cap a una altra banda", ha insistit fins a tres cops.

L'eurodiputada no ha volgut fer pronòstics sobre una possible detenció, tot i subratllar que el seu empresonament no és l'objectiu de Llarena, que només pretén que comparegui a declarar. Sobre la possibilitat que siguin els Mossos qui l'hagin de detenir, s'ha limitat a ironitzar que "ells i els seus superiors sabran si una ordre de detenció contra una eurodiputada que té immunitat és una ordre que volen executar o no".

 

Viure a Barcelona

En qualsevol cas, ha advertit que l'ordre de detenció contra ella és il·legal perquè té immunitat com a eurodiputada, tot i que s'ha mostrat escèptica cap a la resposta del Parlament Europeu. "A més, el jutge Llarena no és el jutge competent", ha reblat.

Pel que fa al seu futur més immediat, ha explicat que mentre sigui eurodiputada, la seva dedicació seran Brussel·les i Estrasburg. Això no obstant, ha deixat clar també la seva voluntat de viure a Barcelona. "Si els propers dies queda clar que puc circular per l'estat espanyol, Barcelona és la meva ciutat", ha explicat.

Crítiques a Serret

Ponsatí no ha amagat les crítiques a la forma com va tornar de l'exili la consellera Meritxell Serret, amb un retorn pactat amb el Tribunal Suprem, i ha assegurat que no l'acompanyarà demà al TSJC, on haurà d'acudir a declarar. S'ha referit a una "doctrina Serret" que va establir el seu retorn, i la qual cita el jutge Llarena en la seva darrera interlocutòria. Ha advertit que la decisió de l'actual consellera d'Exteriors té conseqüències i té "una consistència" que no comparteix. "Serret després està voltant pel món i posa la bandera espanyola d'una mida tres vegades més gran que la catalana", ha explicat ironitzant sobre la recent visita del president Pere Aragonès a Colòmbia. De fet, ha carregat també contra el Govern d'Aragonès, assegurant que la seva gestió és una "eina de l'ocupació espanyola". En termes similars s'ha referit a Anna Gabriel, tot i subratllar que s'ha abstingut de fer activitat política, per la qual cosa l'ha deixat al marge de les seves crítiques.

L'eurodiputada ha explicat que l'objectiu de la roda de premsa era presentar el web estatdedret.cat, que ha descrit com "un inventari de la persecució judicial contra Catalunya, amb fins a 1.000 entrades que expliquen com l'Estat vulnera l'estat de dret contra els catalans els darrers 20 anys".