Primer que sí, després que no, ara un sí rotund, ara un no està tan clar, després ja veurem... És com les fases del dol però aplicat als Pressupostos Generals de l'Estat. Doncs bé, que al final sí, que Pedro Sánchez podrà aprovar els seus pressupostos. L'executiva d'ERC ha decidit finalment no presentar una esmena a la totalitat contra els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2022 fruit d'un acord amb el govern espanyol per "blindar amb quotes el català a la Llei Audiovisual".

ERC i el govern espanyol, segons els republicans, negociaran aquesta quota. L'acord ha arribat després de setmanes de negociacions i negatives del govern espanyol, i s'ha certificat només minuts abans que expirés el termini de presentació de l'esmena. La decisió d'ERC de no presentar l'esmena a la totalitat aplana el camí dels pressupostos. Dijous es votaran les esmenes a la totalitat del PP, Vox, Junts i la CUP, entre altres, i previsiblement el govern espanyol disposarà de suports per salvar el tràmit. Què diu la premsa d'aquest dissabte plujós?

El País titula: "Sánchez salva amb ERC i el PNB el primer tràmit del Pressupost". El diari es refereix a l'acord entre ERC i els socialistes i indica: "El govern espanyol cedeix en la futura llei audiovisual i en l'ingrés mínim vital". Gabriel Rufián ho va deixar clar aquest divendres, l'acord correspon només a la "primera fase" de la negociació, la de la tramitació dels comptes. Després ERC abordarà amb el govern espanyol "reivindicacions socials molt fàcils d'assumir per un executiu progressista".

PAIS 30 octubre

El Mundo, per la seva banda, es mostra patidor i sobre els comptes de l'Estat titula: "ERC i PNB salven els Pressupostos de Sánchez però exigiran més encara". Ara bé, el titular principal, així com la fotografia, són per a la tragèdia de La Rioja, on un home va assassinar un nen de nou anys. El va segrestar d'una festa de Halloween i ja no se'l va tornar a veure amb vida. A més, l'assassí feia menys d'un any que havia sortit de presó per l'assassinat d'una dona. També tenia antecedents per agressió sexual.

EM 30 octubre

L'ABC també dedica la seva edició d'aquest dissabte al terrible assassinat de Logroño assegurant que el criminal va segrestar el nen pensant que era una nena i que el va convèncer perquè marxés amb ell prometent-li que quan arribessin a casa li regalaria un cadell. La imatge és de dos guàrdies civils i l'assassí del menor. 

ABC 30 octubre

La Razón obre amb les dinàmiques internes del PP: "El PP diu no a la pressió i no avança el congrés madrileny". A sota, foto del president dels EUA, Joe Biden, i el Papa Francesc: "Biden qualifica al Papa com un 'guerrer per la pau'". El Papa i el president nord-americà es van reunir aquest divendres al Vaticà durant 90 minuts en una trobada on van parlar de refugiats, assistència als immigrants, clima i la lluita contra la pandèmia.

 

LR 30 octubre

La Vanguardia també considera tema del dia el pacte pels Pressupostos de l'Estat: "Sánchez encarrila els pressupostos i la legislatura amb ERC i PNB". I en segon terme, foto del president dels EUA i del Papa: "Biden, el Papa i la comunió".

LV 30 octubre

El Periódico, també sobre els comptes de l'Estat: "ERC aplana els pressupostos a canvi de protegir el català". A més a més, el diari es fa ressò de l'inici del Saló del Manga: "ganes de Manga", és el titular que acompanya una fotografia d'una llarga cua per entrar a la Fira de Barcelona.

PERIODICO 30 octubre

El Punt Avui parla de les eleccions al Consell per la República: "La República exterior". Aquest divendres van començar les votacions per escollir els membres de l'assemblea de representants del Consell per la República i s'allargaran fins diumenge. Junts s'ha bolcat en el procés i s'hi han presentat figures destacades com l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí. 

30DCAT 001 (1) page 0001

Finalment, el diari Ara aposta per les negociacions a l'entorn dels Pressupostos: "ERC desencalla els comptes a canvi del català a l'audiovisual". A sota, una innovació tecnològica de primer ordre a Barcelona: "Un gran 'hub' de computació quàntica". La tecnologia continua creixent a la capital del país. El Barcelona Supercomputing Center (BSC) coordinarà la construcció i la posada en marxa del primer ordinador quàntic del sud d'Europa, segons han avançat els responsables del centre aquest divendres en una trobada amb periodistes. 

ARA 30 octubre

 

Foto principal: Una noia, amb expressió de confusió / Unsplash - Jakayla Toney