Les tres jornades de votacions que entre avui i diumenge ha convocat el Consell per la República han de servir per escollir els integrants de l’Assemblea de Representants, una mena de parlament composat per 121 membres escollits per les persones inscrites al Registre Ciutadà. D'aquests 121 representants, 81 són elegits en les diferents circumscripcions electorals i els 40 restants, en circumscripció única entre els càrrecs electes de Catalunya.

El Consell per la República va superar els 100.000 membres l'11 d'octubre i actualment en suma 100.695. Això no obstant, només poden participar a les eleccions d'aquest cap de setmana les 87.833 persones que ja estaven registrades fins al 18 de setembre, les quals, a més, hauran d'estar al corrent de la seva quota. La mateixa condició s’imposa als aspirants a formar part de l’Assemblea. 

Representants territorials i electes

No poden optar a ser escollits per a aquest òrgan ni els membres del Govern de la Generalitat ni els representants d’altres institucions estatutàries, amb l’excepció dels diputats del Parlament. Les eleccions a l’Assemblea s'han de celebrar cada dos anys, segons el reglament. Fins ara, ha assumit les seves funcions la denominada Assemblea Fundacional.

Durant aquests tres dies, els votants hauran d’escollir representants per al bloc territorial i el de càrrecs electes. En el primer podran votar tants candidats com llocs de representació corresponguin a la seva circumscripció. En el cas del bloc de càrrecs, poden votar com a màxim 30 noms. Les votacions s'hauran de fer a través de la web del Consell o bé a través de l'aplicació, que cal que estigui actualitzada.

517 candidatures

S’han registrat un total de 517 candidatures, 75 entre els electes i 442 al territori. La llista completa es pot consultar al web del Consell. En el bloc de càrrecs s’hi ha presentat, entre d’altres, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el diputat Lluís Puig, a més d’electes municipals de Junts, ERC, CUP i Demòcrates. 

Entre els representants territorials, hi figuren el president a l’exili, Carles Puigdmeont, i els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, atès que cap d’ells ocupa un càrrec en representació d’una institució estatutària, la qual cosa els impedeix optar al bloc d'electes. També figuren a la llista de candidats personatges públics com l'exdiputada Àngels Castells, la historiadora Blanca Serra, que ha protagonitzat una intensa campanya, l’històric dirigent independentista valencià Josep Guia o l’actor Toni Albà, entre d’altres.

El reglament preveu una discriminació positiva per garantir la paritat dels membres de l'Assemblea.

 

A la imatge principal, el president a l'exili, Carles Puigdemont, durant un acte del Consell per la República a Perpinyà / ACN