La consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, que va acompanyar al president Pere Aragonès durant la seva gira de 9 dies a Amèrica Llatina, ha contestat a les crítiques de Jordi Turull. "És una falta de respecte i una mostra d'ignorància". Així de contundent s'ha mostrat la consellera contra Turull, qui va criticar "l'escàs nivell polític" del viatge afirmant que estaven acostumats que les institucions de la Generalitat "quan fèiem viatges internacionals com a mínim ens veiem amb caps d’estats o expresidents dels Estats Units". A més, va apuntar que "ara ens hem de conformar amb l’expresident de la província de Canelones, que està molt bé i segurament és molt interessant i absolutament acompanyats i vigilats pels ambaixadors espanyols", i va sentenciar: "Tot això empetiteix la institució". 

Precisament, Serret ha contestat a aquesta referència a la trobada d'Aragonès amb l'intendent de Canelones i precandidat a les eleccions presidencials pel progressista Frente Amplio, Yamandú Ordi. I ha afirmat que les seves declaracions mostren el seu desconeixement sobre el paper d'Ordi. A més, també considera que són ofensives de cara a la comunitat uruguaiana a Catalunya. En una entrevista aquest dimecres a la cadena SER, ha recordat al secretari general de Junts que "els únics que han renunciat a estar al Govern ha estat Junts". Serret també ha aprofitat per treure pit del viatge d'Aragonès durant 9 dies per 4 països d'Amèrica Llatina "parla per si sol de l'esforç que s'ha fet amb aquest viatge". A més, s'ha mostrat orgullosa de l'èxit de reforçar "la relació de la comunitat catalana amb aquests països". 

Comissió de Pegasus a Madrid

Meritxell Serret també ha parlat de la comissió de Pegasus, que ha visitat aquest dilluns i dimarts per Madrid per esbrinar què ha passat amb les infeccions fetes a través del programa Pegasus, i ha considerat que la plantada del govern espanyol és una mostra més de la manca de ganes de donar garanties que no es repetirà aquest espionatge. "Volíem que la missió vingués abans i que fos a Catalunya", ha asseverat. Malgrat que ha celebrat que finalment la missió ha vingut a Espanya i ha pogut escoltar a les víctimes i la comissió del Parlament, "s'ha pogut constatar que hi ha una vulneració dels drets i que cal emparar a les víctimes d'aquests casos d'espionatge". 

La comissió Pegasus finalment no es va poder reunir amb els membres de la comissió de Defensa i Secrets Oficials a conseqüència de la moció de censura de Ramón Tamames. “No hem rebut informació significativa”, així ho va explicar la ponent de la comissió, Sophie in 't Velt, en una compareixença d'aquest dimarts des de la seu del Parlament Europeu a Madrid, on va comparèixer al costat del president del grup de treball, Jeroen Lenaers. Ambdós van considerar que havia estat “decebedor” no haver-se pogut reunir amb més representants del govern espanyol, amb qui haguessin “agraït” trobar-se amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per anar al fons de la qüestió.

Congelar les relacions amb el govern espanyol 

En relació amb la intenció del Govern de congelar les relacions amb el govern espanyol arran de l'esclat de l'espionatge amb Pegasus, Serret ha reconegut que en el seu moment es va viure com un "cas més en el conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol", tot i que, afirma que "hem negociat que es facin canvis". La consellera ha detallat que va haver-hi una sèrie de gestos per part del govern de Pedro Sánchez, així com reformes legislatives i assumpcions de responsabilitat "que hem dit sempre que són insuficients". En aquest sentit, ha reconegut que el conflicte el canalitzen per la via política. "Volem més i seguirem avançant i exigint la proposta política, com acord de claredat, i el referèndum d’independència". Finalment, ha sentenciat que es tracta d'un exemple més de "la persecució de l'independentisme i no deixarem que es posi en risc aquesta via de solució política que hem començat per trobar solucions".