La moció de censura ho ha eclipsat tot. Fins al punt que s’ha emportat per endavant la reunió prevista entre els membres de la comissió de Defensa i Secrets Oficials que s’havia de trobar amb el grup de treball de Pegasus al Congrés dels Diputats. S’ha suspès estrepitosament davant la indignació d'alguns eurodiputats, que s’han estat més de dues hores esperant a la sala Constitucional que arribessin els diputats convocats. I no han arribat tots. En paral·lel, mentre esperaven, Pedro Sánchez i Ramón Tamames s’esbatussaven per la moció de censura i, tal com marca el reglament, no es pot engegar cap comissió parlamentària mentre el ple està en marxa. Les forces independentistes han denunciat una "plantada monumental". Per part d'aquestes forces, Per part dels independentistes, hi han assistit els diputats espiats Míriam Nogueras (Junts per Catalunya) i Albert Botrán (CUP), i Montse Bassa i Marta Rosique (ERC).

La delegació europea ha arribat poc després de la una del migdia al Congrés dels Diputats procedents de la seu a Madrid del Parlament Europeu, on s’havien vist amb Pere Aragonès, Meritxell Serret, Ernest Maragall i un representant del Defensor del Poble. Segons l’agenda, la reunió amb els membres de la comissió de Defensa i Secrets Oficials –a porta tancada- estava prevista a la una. Han fet cap amb un minibus que els ha deixat a la porta de la cambra. Han entrat puntualment a la sala Constitucional i han sortit amb una mà al davant i una altra al darrere a les tres de la tarda. L’agenda pressionava perquè a les quatre de la tarda els eurodiputats havien de fer una compareixença conjunta des de la seu del Parlament Europeu.

Junts, ERC i CUP titllen la plantada de "gravíssima"

Les reaccions a la plantada dels membres del govern espanyol a la comissió europea no han trigat a arribar. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, s'ha expressat amb contundència i ha titllat la situació de “gravíssima” i creu que els membres del govern espanyol, en aquest cas del PSOE, els han fet passar una "vergonya aliena desbordant". La portaveu de Junts també ha afirmat que els eurodiputats presents s'han sentit "plantats" i han marxat enfadats. "Una comissió que representa a les institucions europees, que està aquí per investigar un cas d'espionatge gravíssim i d'abast internacional i que hagin rebut la plantada del govern espanyol és molt greu", ha afirmat. De fet, ha dit que el govern ha fet servir "el xou de la ultradreta per tapar la seva responsabilitat" i ha remarcat que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, "ja tenia el programa dels europarlamentaris" quan es va programar la moció de censura en el dia d'avui.

En la mateixa línia s'ha expressat també Albert Botran, de la CUP, qui ha afirmat que la missió dels eurodiputats ha estat plena de "traves" per part de l'executiu espanyol i que la plantada d'avui ha estat la "culminació". Botran, que ha explicat que els eurodiputats han estat dues hores esperant que els rebessin els membres del Congrés, i només els han rebut els independentistes, fins que finalment han marxat "decebuts" i creu que en cap altre dels països que han visitat "els han tractat així".

La diputada d'ERC Marta Rossique ha recalcat que els eurodiputats han expressat que els més interessats en aquesta comissió "han estat els partits independentistes". "Ens han dit que ho han vist en totes les reunions que han anat fent", ha dit. També ha explicat que la qüestió que més els ha preocupat sobre l'espionatge ha estat "la il·legalitat de tot plegat". Tal ha estat la iniciativa i interès dels grups independentistes que, segons ha explicat Montse Bassa (ERC) han preparat una carpeta "amb totes les iniciatives" presentades des de 2017 que s'ha repartit a tots els eurodiputats de la missió. Atès que els membres del govern espanyol no s'han presentat, els diputats presents han aprofitat per "parlar i fer contactes directes" amb els eurodiputats mentre els explicaven les iniciatives presentades.

Finalment, el president del grup parlamentari d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha opinat que “no pot ser que la moció de censura tapi la visita d’aquesta delegació”. “Això es pot considerar un cert menysteniment cap al comitè, que té un mandat clar”, ha asseverat Asens, que ha demanat als socis de govern de coalició “que es prengui seriosament la delegació”.