Setmana de mobilitzacions al país per defensar el sistema educatiu català. Més enllà de la gran manifestació de Somescola convocada dissabte contra la sentència del Suprem que imposa un 25% de les classes en castellà, el Sindicat d'Estudiant dels Països Catalans (SEPC) crida a a la vaga estudiantil en diverses ciutats del país el dijous 16 de desembre contra la llei Castells, la nova reforma universitària del ministre d'Universitats, Manuel Castells.

En una roda de premsa des del faristol del Parlament on també ha participat el diputat de la CUP Dani Cornellà, el qual ha avisat que la llei preten atacar "novament" el sistema educatiu dels Països Catalans, la portaveu de l'entitat estudiantil Marta Daviu ha cridat a la mobilització als carrers però també s'ha dirigit als partits catalans amb representació al Congreso, als quals ha advertit que si donen suport a aquesta llei estaran donant suport a una fórmula que vol fer de l'educació un negoci i que va en contra de la voluntat de la comunitat universitària. Entre el públic també hi era el diputat d'ERC Pau Morales.

La reforma universitària de Castells no és lliure de polèmica. Més enllà de l'oposició del sindicat dels Països Catalans, també ha rebut crítiques per part de les universitats catalanes i la consellera d'Universitats, Gemma Geis, va avisar que estava en estat d'alerta compartit amb els rectors front aquestes reformes, i va alertar que el model universitari català "no es toca".

Pel SEPC, aquesta llei es presenta de progressista però en realitat és una "gran amenaça pública", perquè considera que incentiva a la construcció d'una universitat governada per la voluntat de les empreses privades, una política que creuen que busca fer estudiants "sense esperit crític" i que no siguin capaços de posar en dubte el sistema.

Així mateix, el SEPC considera que la llei Castells s'ha gestat d'esquenes a tota la comunitat universitària i especialment sense tenir en compte la veu dels estudiants, i la titlla d'un atac frontal al conjunt del sistema educatiu que omet qüestions importants com la llengua, les pràctiques remunerades o l'accés universal a l'universitat. 

"En definitiva anem a la vaga per demostrar al ministre Castells i a l’Estat espanyol més centralista i repressor que no és una llei de consens, que les estudiants farem el que calgui per aturar-la. Hi anem perquè tots els partits polítics que l’hauran de votar al Congreso tinguin ben present que aquesta decisió ens pertoca a nosaltres", ha afegit. 

La convocatòria de la vaga és a les 12 hores del migdia simultàniament en diverses ciutats d'arreu dels Països Catalans com Barcelona, Girona, Lleida, Palma, Castelló i Alacant. 

El diputat de la CUP Dani Cornellà amb membres del SEPC / Carme Rocamora