Mobilitzar-se amb un objectiu clar: "Dir que no ens dividiran. Que si falla la llengua fallarà tot, i trobaran tota la determinació i força d'una societat catalana no disposada a posar en joc el model de l'escola catalana". Amb aquestes paraules ha reivindicat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, la determinació de la plataforma Somescola de plantar cara a la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% del castellà a les aules. En una roda de premsa després d'una reunió de la plataforma, Cuixart ha anunciat que es farà una gran mobilització el 18 de desembre a l'Arc de Triomf de Barcelona.

 

El president d'Òmnium ha explicat que serà el tret de sortida d'un conjunt de mobilitzacions per aconseguir que d'una vegada per totes, es deixi d'atacar el model d'escola catalana. Ha especificat que, a esperes d'anar concretant els detalls d'aquesta primera mobilització de dia 18, esperen que sigui una protesta amb centenars de milers persones i amb caràcter "festiu, lúdic i sobretot reivindicatiu" per deixar clar al govern espanyol que la defensa del model d'escola catalana mobilitza a la societat.

Cuixart ha carregat un cop més contra la sentència del TS, que ha dit que s'emmarca en un atac més del poder judicial espanyol contra un "model de cohesió social i de país", i ha avisat que malgrat els atacs, no els dividiran mai i que seguiran defensant "amb tota la contundència" aquest model que va molt més enllà de qüestions ideològiques.

En la roda de premsa també han intervingut altres representants de Somescola, que és una plataforma que va néixer ara fa deu anys per defensar el model d'escola catalana i fer front, precisament, als atacs del Tribunal Suprem contra el model d'immersió lingüística, i està formada per un grup promotor de 54 entitats com Òmnium, Plataforma per la Llengua, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans o la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.

D'aquesta última federació n'ha parlat en representació Pilar Gargallo, que ha demanat aprofitar aquest nou atac a la llengua per seguir defensant l'actual model de cohesió lingüística. Des de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana ha carregat contra la "instrumentalització política" que és fa de la llengua, i ha reivindicat que el 82% del país està d'acord amb l'actual model d'immersió lingüística, per això ha fet una crida a la participació de tothom: "La defensa de l'escola catalana no és només dels mestres i els departaments d'educació, és una qüestió de tots. No permetrem que el model de cohesió social es perdi". 

Somescola / Carme Rocamora

Representants de les entitats que formen Somescola / Carme Rocamora

Blindar el català 

Després de fer-se pública la imposició del castellà a les escoles, Soemescola va difondre un manifest en el qual va instar a les institucions del país a blindar el consens social compartit sobre el model de l'escola catalana, demanant també al govern espanyol que respecti el model d'escola catalana, que és un consens social compartit per un ampli ventall de la societat catalana. 

En aquest sentit, Cuixart ha tancat la seva intervenció tot explicant que apretaran a les institucions catalanes però de manera propositiva, perquè aquesta és una "qüestió de país" on també hi són les administracions catalanes, per això ha interpel·lat a les forces polítiques a participar d'aquestes actuacions. 
 

A la imatge destacada, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a la reunió de Somescola / ACN