El ministre d'Universitats, Manuel Castells, ha presentat aquest dimarts al Consell de Ministres la nova reforma universitària.

La nova reforma universitària, de la mà del reconegut activista d'esquerres Castells, busca reduir la contractació temporal de docents, rebaixant la xifra de 40% permesa al 20% i també pujar el percentatge mínim de professorat funcionari del 51% al 55%.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular d'Universitats, ha subratllat també la intenció del seu departament d'incrementar el finançament de les universitats públiques fins al 5% del PIB en una dècada, situant a Espanya en la mitja europea, a través d'acords amb les comunitats autònomes.

Qui podrà ser rector?

La futura llei orgànica del Sistema Universitari Espanyol (LOSU), la tercera després de la Llei de Reforma Universitària del 1983 i la Llei Orgànica d'Universitats del 2011, també incorpora un canvi en la designació dels rectors, un càrrec reservat fins ara als catedràtics. 

En la roda de premsa, el ministre d'Unidas Podemos que va assumir la cartera a principis de 2020, ha dit que es canvia una "definició de rang per una de mèrits", així que qualsevol funcionari que tingui tres sexennis d'investigació, tres quinquennis de docència i hagi tingut carrers en la Universitat durant "al menys 4 anys", podrà ser rector de la Universitat en qüestió.

universitat barcelona ub ACNUniversitat de Barcelona, UB. - ACN

Posar fi a la precarietat laboral

Castells busca amb aquesta reforma que els principals objectius de la nova LOSU sigui la lluita contra la precarietat laboral, en especial del professorat associat. En aquest sentit ha assegurat que "s'obligarà a rebaixar la temporalitat en la contractació del personal docent i investigador", passant de l'actual 40% permès a només el 20%.

Contempla, a més, passar del 51% al 55% del percentatge mínim del professorat funcionari que han de tenir les universitats públiques.

Les categories professionals amb major presència en les plantilles de personal docent i investigador són les de titular d'Universitat, en el règim funcionarial, i la d'associat, en el règim laboral a temps parcial, el 28 i el 33% respectivament, segons dades de la Conferència de Rectors.

Les plantilles de personal docent i investigador sumen 125.471 docents, la meitat dels quals tenen més de 50 anys i només el 19% menys de 40.

Que pensa Castells del referèndum?

El ministre d'Universitats s'ha sumat a les opinions d'altres companys seus del Consell de Ministres i de partit i descarta un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Castells va afirmar en una entrevista a Onda Cero que "ara com ara és impossible" perquè el dret a l'autodeterminació "no hi cap" actualment a la Constitució espanyola, com va defensar al Congrés el president espanyol Pedro Sánchez.

El màxim responsable d'Universitats sosté que "no existeix aquesta possibilitat en la mesura en què calen tres cinquenes parts per canviar la Constitució" i "ni el PSOE ni el PP estan a favor d'un canvi d'aquest abast". En tot cas, ha considerat que "potser" els partits polítics poden canviar de posició, però opina que en el cas del Partit Popular és "totalment improbable" i que "amb què un partit amb aquesta representació no vulgui introduir cap modificació" al text constitucional, ja es fa molt difícil.

Imatge principal de Manuel Castells en un acte d'En Comú Podem.