La nova clatellada de la justícia europea a Espanya podria tenir efectes positius per l'emèrit, que veuria el seu desitjat retorn més a prop. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va declarar ahir il·legal la legislació espanyola que obliga a declarar als residents els béns i drets a l'estranger a través de l'anomenat model 720, per considerar que les sancions i multes que imposa són "desproporcionades" i menyscaben la lliure circulació de capitals a la Unió Europea. Aquesta resolució sobre la coneguda com a llei Montoro arriba mentre Joan Carles espera que la Fiscalia arxivi les seves investigacions contra ell. Ara mateix, estan a l'espera de rebre l'últim informe de l'Agència Tributària. Joan Carles en un principi volia tornar a Espanya per Nadal, però sabent que el seu retorn perjudicaria Felip VI i el seu discurs va decidir esperar al seu aniversari, el 5 de gener. Llavors tampoc va poder tornar, ja que era contacte estret de Rafa Nadal, que va donar positiu en covid després de dinar amb l'emèrit. 

Aquesta declaració de béns a l'estranger va ser un complement a l'amnistia fiscal que va aprovar el Govern del Partit Popular l'any 2012, quan llavors era ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro, norma que va ser recorreguda davant dels tribunals europeus el 2019 per la Comissió Europea després de la negativa d'Espanya a modificar la normativa. El tribunal ara afirma que és "contrària a dret". El TJUE dona així la raó a la Comissió Europea i afirma que la legislació espanyola imposa sancions "desproporcionades" als qui no fan la declaració de béns a l'estranger. Per tant, segons la decisió del TJUE, s'haurà de tornar els diners a aquells que van pagar per no haver declarat els béns a Hisenda. 

Cau la responsabilitat

En els últims dos anys, la majoria de les notícies relacionades amb Joan Carles I han estat protagonitzades per la seva fugida a Abu Dabi i la seva corrupció, concretament els 75 milions que va rebre des dels fons de dues fundacions que es van dipositar un compte bancari a Suïssa. Ara, com que la llei Montoro no contemplava la prescripció administrativa (considerava que l'obligació de declarar béns a l'estranger no acabava mai), cau la responsabilitat de l'emèrit de declarar els fons d'aquest compte suís o els dipositats a un altre a l'illa de Jersey. 

Així, la sentència del TJUE estableix que no es pugui perseguir administrativament, com es podia fer fins ara, que l'Emèrit no hagués aflorat la seva fortuna a l'estranger, encara que en l'àmbit penal estigués protegit per la inviolabilitat o la prescripció. 

Reclamarà?

Tot plegat no implica que la defensa de Joan Carles pugui exigir que se li retornin els 5,1 milions d'euros que l'exmonarca ha pagat hisenda en dues regularitzacions fiscals a la desparada que va fer el desembre de 2020 i el febrer de 2021. Van ser un intent del representant legal de l'emèrit per evitar que se l'investigués per delicte fiscal i de blanqueig per gaudir de fons de tercers després de la seva abdicació. Encara no s'ha aclarit si llavors, a partir del juny del 2014, encara estava protegit per la inviolabilitat. Si Joan Carles demana la devolució d'aquests diners, estaria reconeixent que els fons eren seus i que qui els hi va fer arribar "en format de regal", no eren res més que testaferros. Un dels casos més sonats és el d'Álvaro D'Orleans, cosí de Joan Carles i un dels seus principals defensors que li ha pagat viatges per valor de fins a 8 milions d'euros. 

Mentrestant, el possible retorn de Joan Carles continua sent una incògnita. Des de principis d'agost del 2020 que va fugir cap a Abu Dabi, s'ha convertit en una situació incòmoda per l'actual monarca, que pràcticament no conserva cap mena de relació amb el seu pare. A més, tot i que s'han anat anunciant diferents dates per la seva tornada, aquestes finalment no s'han anat produint. També hi ha qui assegura que seria un retorn puntual i no tornaria a establir la seva residència a Espanya. Amb tot, un altre escàndol dins la família reial espanyola ha eclipsat la corrupció de Joan Carles: la seva filla Cristina ha decidit separar-se del seu marit, Iñaki Urdangarin, després que es fessin públiques fotos de l'exjugador d'handbol amb una altra dona a Bidart.