Hi ha privilegis reials que costen d'erradicar. La setmana passada es va poder constatar amb l'afer sentimental d'Iñaki Urdangarin: un home que ha entrat a presó per corrupció, se l'ha retirat de la imatge oficial de la monarquia espanyola però, malgrat tot, continua tenint assignat un escorta personal que compleix amb tasques tan diverses com comprar el menjar per emportar-se d'Urdangarin i servir-l'hi al seu despatx on treballa a Gasteiz. Perquè, malgrat tot, continua sent el marit de la infanta Cristina. Un altre exemple el trobem avui. Felip VI va concedir al seu pare, Joan Carles I, el privilegi de tenir a la seva disposició un cotxe de luxe per anar a caçar fins al juny del 2020. Malgrat l'escàndol dels elefants i la seva abdicació, només va decidir retirar-li aquest regal, uns mesos després de l'escàndol de les seves corrupteles i la investigació a la justícia de Suïssa.

Un cotxe per caçar a Aranjuez

Felip VI va cancel·lar un contracte de rènting de la Casa Reial amb el Grup Volkswagen-Audi per un Bentley Bentayga, un exclusiu vehicle tipus SUV valorat en més de 250.000 euros que anava a càrrec dels pressupostos de l'Estat, segons publica avui El Confidencial. "El cotxe va ser tornat al fabricant de manera anticipada el juny del 2020 després que l'actual cap de l'Estat conclogués no era necessari per al desenvolupament de les funcions pròpies de la institució", explicita el diari. Amb ell, l'emèrit va anar a caçar durant tres anys, des de finals del 2017, quan la Casa Reial li va adjudicar juntament amb dos vehicles més d'alta gamma de la marca Audi, aquests utilitzats per altres membres de la família. La licitació es va tramitar sense concurrència amb un import final de 28.556 euros i una durada d'un any, encara que va ser prorrogada automàticament durant els exercicis següents. Aquest Bentley s'hauria passejat per la finca La Flamenca, de 4.000 hectàrees, situada al sud de Madrid, a la vall d'Aranjuez. Compta amb més de 60 punts des d'on caçar perdius, a només 45 minuts amb cotxe des del centre de Madrid. A més, el servei que gestiona les caceres garanteix discreció i excursions programades de forma personal i confidencial.

0777 rotativo flamenca10

Caceres d'Aranjuez / Font: Great Spanish Hunts

D'altra banda, aquest model Bentley és un SUV de luxe. Actualment se'n comercialitza la primera generació, encara que actualitzada al juny 2020 a través d'un restyling. El Bentayga es caracteritza per oferir una imatge de luxe i exclusivitat al més alt nivell, afegint-hi a més un caràcter amb certs tocs esportius com passa en tots els models de la marca. Entre els models que aspiren a rivalitzar amb el Bentayga trobem altres SUV de gran luxe, entre els quals destaquen els Rolls-Royce Cullinan i el Range Rover, encara que els experts també hi inclouen el Mercedes-Maybach GLS i el BMW X7. Tots els seients tenen funció de massatge, calefacció i ventilació, i va equipat amb sostre panoràmic i un potent sistema de so. El citat diari afegeix que "Joan Carles I va triar una carrosseria de color verd". Després de l'escàndol i l'existència de la Fundació Lucum, Felip VI hauria decidit cancel·lar el rènting i l'automòbil hauria estat retornat l'1 de juny de 2020.

bentgaya quadis

bentgaya sub 1

Model Bentayga / Font de la fotografia: Grup Quadis

Piscines de luxe

Els exemples sobre privilegis no paren de repetir-se. Patrimoni Nacional va fixar gastar-se per al 2021 fins a 500.000 euros en el manteniment de tres piscines de la Casa Reial. Aquests diners surten del Ministeri de Presidència. Un òrgan que té, oficialment, la finalitat de preservar el patrimoni històric i cultural, però no una piscina particular sense cap mena d'atractiu arquitectònic. Més enllà de les piscines, Patrimoni Nacional també ha adjudicat contractes per a la conservació dels edificis del complex de La Zarzuela. En el cas de les piscines, són dues d'estiu i una de climatitzada per a la temporada d'hivern. En el seu moment, l'Estat va justificar la partida com a "treballs específics de manteniment de piscines", tal com constata l'epígraf de contractació estatal de Patrimoni Nacional. S'excusa amb el fet que compleix el decret marcat pel Ministeri de Sanitat que estableix "la cura d'espais públics i privats". A efectes pràctics, en aquestes piscines tan sols s'hi poden banyar Felip VI, la seva família i els convidats. Patrimoni Nacional dedica diners i personal a la Casa Reial. Segons les darreres dades públiques del 2015, es destinen 122 treballadors a La Zarzuela. Hi ha diversos perfils, entre ells un arquitecte tècnic i una enginyera, però també especialistes en protocol per saber com actuar dins les dependències del palau.