Les investigacions del fiscal suís, Yves Bertossa, contra Joan Carles I continuen donant els seus fruits. Segons se'n deriva de la documentació entregada pel banc Mirabaud de Ginebra al fiscal, l'emèrit va ocultar fins al desembre de 2011 més de 75 milions d’euros en un compte corrent que va obrir a una sucursal del banc a la ciutat suïssa a nom de la seva fundació Lucum, segons publica avui El Periódico de España. L'excap d'estat va signar el 8 d'octubre de 2008 l'obertura del compte, on va ingressar gairebé 65 milions d'euros, 100 milions de dòlars, a nom de Lucum, creada al seu temps per uns presumptes testaferros a Panamà el juliol del mateix any. 

Segons van explicar els fiduciaris del monarca al Mirabaund, els diners, que havien estat transferits en dòlars, estaven justificats en un regal "segons la tradició dels vincles d'Aràbia Saudita amb altres monarquies". Però la comptabilitat de Lucum, s'indica que Joan Carles I, com a beneficiari del compte va arribar a rebre nous fons, motiu pel qual va arribar a atresorar  l'octubre del 2009 més de 70 milions d'euros, amb un rendiment del 7% respecte a l'any anterior, segons especifiquen els comptes de la fundació. 

Diners a les amants

Entre que l'emèrit va obrir el compte el 2008 fins al desembre de 2011, període en el qual segui sent el cap d'estat abans d'abdicar, des del compte de la Fundació Lucum es van retirar o transferir 6,1 milions d'euros, segons s'extreu de l'anàlisi de la documentació de les investigacions de Bertossa. A qui van anar a parar aquests 6 milions? La retirada de diners més rellevant, 1 milió, va anar destinada a l'amiga íntima de Joan Carles, la mallorquina Marta Gayà, ja que el Rei volia que "tingués un nivell de vida decent" segons va deixar per escrit Arturo Fasana, un fiduciari suïs, en una nota interna. El nom de Fasana també apareix al cas Gürtel. 

Aquest economista va descriure en la seva comptabilitat que, entre altres despeses, com ara 209.000 euros que van sortir del compte el juny de 2009, van ser entregats a Espanya per "cobrir les necessitats personals" de Joan Carles. 100.000 era la mitjana mensual dels diners que s'extreien del compte per l'ús quotidià del llavors cap d'estat. 

El paper de Corinna 

El presumpte testaferro del Rei, que continua sent investigat pel fiscal Bertossa, també va portar diners en efectiu al seu client a Suïssa, a Villars-sur-Ollon, on vivia la llavors amant del rei, Corinna Larsen. Concretament van ser 250.000 euros el 3 de febrer de 2010. El 2 de novembre de 2011 consta a la comptabilitat de Lucum una transferència per valor de 150.000 euros al compte de Larsen.

Un mes abans, l'octubre de 2011, Joan Carles va transferir-li 550.000 lliures, gairebé 630.000 euros. El 2012 van continuar els moviments que van ascendir als 1,9 milions d'euros. L'examant de Joan Carles va poder sufragar així un 30% del seu apartament a Londres, segons recull El Periódico de España. Cal tenir en compte que el 2009 l'emèrit va transferir 1.566.956 euros a una societat de Larsen, però aquesta li va tornar els diners un any més tard. Amb el préstec, l'empresària es va poder comprar l'esmentada casa a Suïssa.

Més regals 

Tot i aquests importants moviments cap a les seves amants, el compte de Lucum va mantenir en tot moment una gran suma de diners. El desembre de 2011 encara disposava de 69,7 milions d'euros, 4,9 més que el regal del rei saudita. Aquest augment en els fons opacs es poden explicar pel fet que Joan Carles va seguir ingressant importants quantitats de diners a Suïssa. Per exemple, l'abril del 2010 s'hi van ingressar gairebé 1,5 milions en efectiu. Fasana va declarar que Joan Carles li havia entregat aquests diners en bitllets, que hauria rebut com a donació del rei de Baharien,  un arxipèlag d'illes al golf Pèrsic. 

 

A la imatge principal, Joan Carles I al Congrés dels Diputats abans de fugir a Abu Dabi / Europa Press