El Senat vol el cap del fiscal general de l’Estat. En una moció impulsada pel Partit Popular, que hi té majoria absoluta, la Cambra Alta ha aprovat “instar al govern espanyol que, en l’exercici de les seves atribucions constitucionals, proposi la destitució de manera immediata d’Álvaro García Ortiz”. La iniciativa ha rebut l’abstenció de Junts i ERC (al costat de la de Bildu i el PNB) i el rebuig del PSOE: 144 vots a favor, 97 en contra i 19 abstencions. A més, el Senat insta el govern espanyol a designar un nou fiscal general que “compleixi els requisits legals per a la seva elecció” i que “garanteixi la idoneïtat, la imparcialitat, la competència professional i la independència requerida”. “No sembla que pugui merèixer un judici d’idoneïtat el nomenament d’un candidat que ha demostrat una cura tan deficient en la pulcritud de l’exercici de la Fiscalia de més rellevant transcendència”, afirma el text. El motiu que esgrimeixen els populars és “l’incompliment greu i reiterat de les seves funcions” i la seva “intolerable conducta en l’exercici del seu càrrec”.

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha retret al PP que “pot donar poques lliçons sobre valors democràtics i respecte per la justícia” per ser els “reconeguts autors «d’això la fiscalia t’ho afina»” i responsables de la policia patriòtica i de l’Operació Catalunya. Tanmateix, també ha disparat contra Pedro Sánchez: li ha recriminat que “presumís” que, “com que la Fiscalia depèn del govern espanyol, portaria al president Puigdemont detingut”, ha lamentat que no hagi estat fins després de cinc dies de “somiquejar” que s’hagi adonat que “l’Estat espanyol necessita una regeneració democràtica” i ha criticat que el 2017 el PSOE “blindés el suport als cops de Rajoy”. Per part d’ERC, ningú ha intervingut durant el debat, però fonts republicanes assenyalen ElNacional.cat que aquesta iniciativa es tracta d’una “guerra més entre el PSOE i el PP” i apunten que no seran ells els que defensin el fiscal general.

El PP denuncia que el fiscal general ha estat “envoltat de polèmica” des que va arribar al càrrec

En la justificació de la seva moció, el PP sosté que García Ortiz ha estat “envoltat de polèmica” des del seu nomenament a causa dels “escàndols que protagonitza i que fan malbé la imatge” de la Fiscalia. En concret, assenyalen que, el desembre, la seva reelecció no va obtenir el suport del Consell General del Poder Judicial, que va emetre un informe desfavorable per primera vegada i afegeixen que “els mateixos fiscals han demanat al govern espanyol que anul·li el seu nomenament per la seva condemna per desviació de poder i el seu suport «descarat» al govern de Pedro Sánchez”. Així mateix, mencionen l’actitud del fiscal general “davant dels atacs i acusacions de lawfare als seus companys jutges i fiscals del procés, on no ha fet res per defensar-los”.

Durant el debat al ple, la senadora del PP María José Pardo ha demanat el cessament del fiscal general “de manera immediata per dignitat democràtica, per respecte institucional i per respecte a l’estat de dret”. “Senyories del PSOE, treguin les seves brutes mans de les institucions i cessin el fiscal general de l’Estat”, ha rubricat. Per la seva banda, José María Oleaga, senador del PSOE, ha censurat que el PP “arremeti contra tot el que té a veure amb la justícia intentant instrumentalitzar-la” i ha criticat que els populars “desqualifiquin la justícia i tot el que té a veure amb la lluita contra els delictes”. A més, ha atribuït “l’atac” a Álvaro García Ortiz al fet d’haver sigut el fiscal del cas Prestige.

Just ahir, en una entrevista a La Noche en 24 horas de Televisió Espanyola, Álvaro García Ortiz es va preguntar “per què el Senat reprova el fiscal general de l’estat sense ni tan sols haver-lo escoltat” i per què “una cambra, per tenir una majoria, fa una mena d’impeachmentjudici d’honor”. “Si el Senat em repudia o em reprova per boles, estaré molt tranquil, si fos per fets certs, em preocuparia”, va argumentar. “Aquest és el model de control que volem?”, s’interrogava. I ell mateix replicava: “Hem de reflexionar molt sobre si hem de fer servir les cambres parlamentàries per a això”.

Dues clatellades al fiscal general en un dia: Dolores Delgado i Alberto González Amador

La reprovació a Álvaro García Ortiz arriba l’endemà de dues decisions judicials que qüestionen el seu paper a la Fiscalia General de l’Estat. El Tribunal Suprem va anul·lar el nomenament de Dolores Delgado com a fiscal de sala de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica després dels recursos que van presentar l’Asociación de Fiscales, l’Asociación Profesional e Independiente de Fiscales i el fiscal antidroga Luis Ibáñez (que també era candidat al càrrec). Afirmaven que la decisió no va ser vàlida perquè García Ortiz no va donar opció al Consell Fiscal per estudiar si Delgado incorria en causa d’incompatibilitat pel fet que la seva parella, Baltasar Garzón (exjutge de l’Audiència Nacional), dirigeix una fundació dedicada a la defensa dels Drets Humans.

A més, la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Madrid va admetre a tràmit la querella presentada per Alberto González Amador, la parella d’Isabel Díaz Ayuso, contra María Pilar Rodríguez Fernández (fiscal en cap de la Fiscalia de Madrid) i Julián Salto Torres (fiscal de la secció de Delictes Econòmics de la mateixa Fiscalia), acusats del delicte de revelació de secrets per funcionari, per la informació difosa sobre el cas del seu presumpte frau fiscal. La investigació a dos fiscals per haver fet públic un comunicat de premsa és excepcional. La Fiscalia va demanar l’arxivament de la denúncia en afirmar que la Fiscalia de Madrid no va donar dades personals, sinó que va aclarir notícies “tergiversades” sobre la seva investigació. I és que s’ha aclarit que va ser el xicot d’Ayuso qui va proposar a la Fiscalia un acord per evitar anar a judici per frau fiscal, i no a la inversa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!