Soroll i més soroll. La majoria absoluta del PP ha aprovat aquest dilluns al Senat el seu informe que titlla la llei d’amnistia de “cop mortal” a l’estat autonòmic, l’enèsim gest dels populars contra la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. Ho ha fet a la comissió general de les comunitats autònomes; en presència del president de la Generalitat. La votació ha acabat amb 37 vots a favor i 24 en contra. La sessió, però, s’ha caracteritzat per la quantitat de presidents autonòmics que no hi han assistit, tant socialistes com també populars. Sí que ha anat a la cambra alta la lideressa madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Tot i no haver pronunciat un dels seus discursos més agitats, ha disparat de valent contra Pere Aragonès.

El primer a llençar un dard contra l’altre ha estat el president de la Generalitat, en tant que ha estat el primer a tenir el torn de paraula. Ha recordat com la presidenta de la Comunitat de Madrid va assegurar fa mig any, també en aquesta cambra, que en cas que la llei d’amnistia “triomfi, aviat no hi haurà espanyols”. Quan ha estat el torn d’Ayuso, la lideressa madrilenya ha disparat contra Aragonès, en motiu de la seva insistència per celebrar un referèndum d’autodeterminació: “És l’últim truc dels trilers a qui només uneix el ressentiment contra Espanya i viure de la suor de tots els espanyols”.

Segons Ayuso, “el que sigui de Catalunya és cosa de tots”. Així, ha opinat des del faristol de la cambra alta que “preguntar a una part el que en realitat no hi pots fer és tan il·legal com insultant”. Durant el seu discurs, també ha defensat l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, que va ser capaç de “desactivar el separatisme”. Més tard, en la seva sortida del Senat, el president li ha preguntat a Ayuso que, si Catalunya "necessita tant" Espanya —com defensa ella—, per què l'Estat no permet que la ciutadania catalana gestioni tots els seus impostos. "És una contradicció", ha defensat el cap de llista d’Esquerra Republicana a les eleccions del 12-M.

Un informe contrari a l’amnistia

Dit això, la comissió general de les comunitats autònomes ha acabat aprovant aquest dilluns al Senat l’informe sobre com pot afectar a l’estat de les autonomies una llei d’amnistia. Cap ensurt: el PP ha imposat la seva majoria i ha tirat endavant un text elaborat per ell mateix que alerta que una norma que repari la persecució judicial a independentistes posa en risc la “supervivència” i pot suposar un “cop mortal” pel sistema de comunitats autònomes.

És mera gesticulació. Perquè l’informe no té cap caràcter vinculant i no afecta a la tramitació de la llei en aquesta cambra. La pilota és ara a la teulada de la 'supercomissió' constitucional i de justícia del Senat. És aquest organisme el que ara té la paella pel mànec i pot triar què fa amb la llei: si esgota els terminis i no la retorna al Congrés fins a l’últim moment, o si aprofita la convocatòria electoral del 12-M a Catalunya i juga amb el calendari en favor seu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!