El PP pot jugar a favor seu la majoria absoluta que ostenta al Senat amb l’esperança d’esgarrapar alguns vots de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig. L’escenari és el següent: la cambra alta té fins al dijous 16 de maig per pronunciar-se sobre l’amnistia i retornar la norma al Congrés. Aquella setmana no hi ha cap Ple programat al Senat, però els populars tenen la potestat de convocar una sessió extraordinària en aquesta institució quan vulguin. Fins ara, tot indicava que això és el que acabaria passant. Perquè els populars han deixat ben clara la seva intenció de dilatar al màxim el tràmit de l’amnistia al Senat. El partit d’Alberto Núñez Feijóo, fins i tot, va reformar el reglament de la cambra alta per poder mantenir-hi retinguda la llei d’amnistia durant dos mesos, en comptes de vint dies. Però hi ha una data assenyalada en el calendari que podria modificar l’estratègia del PP: eleccions a Catalunya el 12-M.


🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

 

Sí que hi ha convocat, de forma ordinària, un Ple al Senat pels dies 7, 8 i 9 de maig. El PP té l’oportunitat de col·locar per aquells dies el debat a la cambra alta sobre la llei d’amnistia, i creuar els dits perquè el plató en forma d’hemicicle en què ha convertit aquella institució li doni una empenta extra de cara a les eleccions del 12 de maig. La tradició (no pas la normativa) assenyala que no se celebren Plens al Congrés o al Senat la mateixa setmana que hi ha eleccions a qualsevol racó de l’Estat. No obstant això, fonts del PP a la cambra alta apunten que la Mesa presidida per Pedro Rollán es planteja ara qualsevol escenari. En efecte, no descarten dur l’amnistia a la setmana anterior al 12-M per arribar als comicis havent fet soroll.

D’altra banda, totes les travesses situen el dia 23 de maig com la data més procliu a ser l’escollida pel Congrés dels Diputats per aprovar la llei d’amnistia de forma definitiva. A partir de llavors, la seva publicació al BOE seria qüestió d’hores. Encara que la llei abandonés el Senat la setmana dels dies 7,8 i 9 de maig, tot indica que la norma no s’aprovaria al Congrés fins al dia 23. Perquè el dimecres 15 de maig és festiu a Madrid i aquella setmana no se celebra Ple a la cambra baixa. I una altra cosa: precisament el 23 de maig a la nit arrenca la campanya de les eleccions europees.

Pere Aragonès, al Senat

Amb la campanya basca del 21-A tot just arrencada, però ja pràcticament decidida —el PSE està més que disposat a mantenir la lehendakaritza en mans del PNB—, el que marca ara l’agenda madrilenya és el 12-M. Aquest dilluns, 8 d’abril, el PP ha convocat la comissió de comunitats autònomes del Senat perquè els seus presidents autonòmics vagin a celebrar-hi un nou aquelarre contra la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. Serà una ofensiva a mig gas, per la quantitat de barons absents.

En plena precampanya electoral a Catalunya, però, el president Pere Aragonès ha decidit “trolejar” el partit d’Alberto Núñez Feijóo i assistir-hi. Ho farà, justament, en el desè aniversari d'aquell vuit d'abril de 2014 en què Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera van defensar al Congrés dels Diputats la celebració d’una consulta per la independència. Deu anys després, el cap de llista d’Esquerra Republicana el 12-M anirà al Senat a defensar la llei d’amnistia i el referèndum d’autodeterminació. Farà, doncs, igual que el passat mes d’octubre. Tenen a continuació la intervenció que va fer llavors el president de la Generalitat a la cambra alta:

 

Tot plegat, la comissió de comunitats autònomes d’aquest dilluns és mera gesticulació. Perquè res del que s’hi debati i decideixi és vinculant. Sí que és important el que decideixi la Mesa i els portaveus de la comissió conjunta de les comissions constitucionals i de justícia, que és l’òrgan que ha de decidir com serà el recorregut de l’amnistia en aquesta cambra. El passat dijous va celebrar-se a la cambra alta una reunió d’aquest organisme. Segons expliquen a ElNacional.cat fonts coneixedores d’aquella trobada, el PP ja ha traslladat als seus companys d’hemicicle que, a hores d’ara, la seva intenció és remetre al Congrés dels Diputats un veto o esmena a la totalitat de la llei, no pas un text carregat d’esmenes.

El pròxim dimecres, 10 d’abril, Pedro Sánchez compareixerà al Congrés dels Diputats per informar sobre les reunions del Consell Europeu del passat mes de març. Caldrà veure si en aquella sessió el PP continua mossegant amb el cas Koldo, i si Junts i ERC —capbussats de ple en la precampanya— mantenen la seva confrontació amb el PSOE (de retruc, el PSC) a través del finançament singular per a Catalunya, la manca d’execució pressupostària i el referèndum d’autodeterminació. Aquell mateix dia, 10 d’abril, al Senat es debatrà si la cambra executa el seu xoc institucional amb el Congrés per la tramitació de la llei d’amnistia.

L’amenaça de dur Salvador Illa a les comissions del cas Koldo

Paral·lelament, el favorit de les enquestes per a les eleccions del 12-M, el socialista Salvador Illa, podria acabar compareixent no només al Senat, sinó també al Congrés. I amb motiu de la trama de corrupció que centra l’actual política espanyola: el cas Koldo. El primer secretari del PSC no està, en cap cas, investigat. Però Junts i ERC ja han deixat clara la seva predisposició a fer declarar qui fou ministre de Sanitat durant els dies més negres de la pandèmia del coronavirus. Illa ja va mostrar-se el passat mes de febrer disposat a comparèixer a qualsevol de les dues cambres si el citen per donar explicacions de cara a aquest cas.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!