Nou informe contrari a l’amnistia amb el segell del PP. Els populars han elaborat un informe que, si no hi ha cap sorpresa, serà validat aquest dijous per la ponència de la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat, a causa de la majoria absoluta dels populars en aquesta cambra. L’informe assegura que una norma que repara la persecució judicial a independentistes pot “atiar moviments separatistes i actes insurreccionals”, perquè en un futur poden tornar a “desafiar els principis constitucionals d’unitat, autonomia i solidaritat”. El text també assenyala que l’aprovació per part de les Corts espanyoles d’aquesta llei pot establir un “precedent molt perillós” per a l’estat autonòmic, perquè el deixa “desprotegit” i posa en risc la seva “supervivència”. 

L'informe, d'un total de 26 pàgines, passa molt per sobre de l'objectiu pel qual s'ha hagut d'elaborar el text: l'impacte que pot tenir una llei d'amnistia a l'estat de les autonomies. Sí que apunta que pot afectar la resta de territoris de l'estat espanyol si es perdonen els delictes de malversació que afecten la caixa comuna, per la qual cosa la norma atempta contra la "igualtat". No obstant això, el PP recorre als seus habituals arguments, per insistir que el text, així com la seva tramitació, és "inconstitucional", "fraudulenta" i vulnera la separació de poders. 

Així, els populars també apunten que si el Tribunal Constitucional no tomba la llei, pot crear-se un "precedent nefast" perquè "res no impedirà a una altra majoria aprovar en el futur altres amnisties". "El principi d'igualtat i la reserva de jurisdicció queden completament desprotegits davant del legislador i qualsevol majoria absoluta futura podria exceptuar-los, tot i no tenir fonament constitucional i sense que hi hagi una finalitat legítima", apunta el text. 

Aquest dijous, la ponència d'aquesta comissió es reunirà per elaborar la versió definitiva de l'informe. El cas és que tot indica que l'informe definitiu serà, com a mínim, pràcticament calcat a l'esborrany al qual ha tingut accés aquest diari. Perquè el PP té majoria absoluta en aquesta cambra i, en tot cas, acceptaria una mera pinzellada suggerida per un altre grup del Senat. 

El PP engega el xoc institucional amb el Congrés

Aquest dimarts, la Mesa del Senat, controlada pel PP gràcies a la seva majoria absoluta en aquesta cambra, va admetre a tràmit l’escrit per impulsar un xoc institucional amb el Congrés dels Diputats, arran de l’amnistia. L’argument dels populars és que la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes és una reforma encoberta de la Constitució. Així, la Mesa del Senat va engegar amb l’acceptació a tràmit d’aquest escrit un conflicte institucional amb el Congrés per tal que la cambra baixa retiri la llei d’amnistia. Es tracta, tot plegat, d’un mecanisme que pot acabar al Tribunal Constitucional i que no paralitza la tramitació de la llei al Senat. És pur foc d’encenalls per part de la formació d’Alberto Núñez Feijóo.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!