Els presidents autonòmics del PP se sumen a la batalla contra la llei d’amnistia. En el segon aquelarre al Senat en sis mesos, els barons populars, amb bastants absències, han anat passant un per un pel faristol i han estripat contra l’amnistia i contra les aliances entre el PSOE i l’independentisme. A diferència de l’octubre, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha quedat a escoltar els discursos, que en aquesta ocasió s’emmarquen en el debat i aprovació d’un informe fabricat pel PP sobre l’impacte autonòmic de l’amnistia. Una de les veus amb més ascendència al PP, Isabel Díaz Ayuso, ha retret al govern espanyol que “deixar-se agredir no és treballar per la convivència” i ha argumentat que les Corts Generals no poden declarar “un grup de persones immunes i esborrar retroactivament l’existència de delictes sense incórrer en arbitrarietat”. Per Ayuso, l’amnistia representa que “uns polítics eliminen els delictes d’altres polítics sota l’estafa que perseguir delictes és repressió”.

🎙️ Pere Aragonès, al Senat: “L’amnistia va deixar de ser impossible, com passarà amb el referèndum”

 

La líder madrilenya ha considerat que l’Estat “no hauria de demanar perdó als criminals que van intentar destruir-lo amb els diners de tots” i ha lamentat que l’independentisme només necessitava un govern espanyol “feble, sense principis i a la desesperada”. “Estem davant d’un cop contra la unitat nacional, la democràcia i l’estat de dret programat i per etapes que serà imparable si no reaccionem a temps”, ha exclamat. Durant el seu discurs, Ayuso també ha relacionat l’amnistia amb la pandèmia: “Han anomenat l’amnistia «normalització institucional, política i social», fa tanta por com la «nova normalitat» que ens volien imposar quan ens tancaven amb la pandèmia”.

Així mateix, Ayuso s’ha referit a la proposta de referèndum de Pere Aragonès, vehiculada a través de l’article 92 de la Constitució: “És l’últim truc dels trilers a qui només uneix el ressentiment contra Espanya i viure de la suor de tots els espanyols”. La líder madrilenya considera que “el que sigui de Catalunya és cosa de tots” i que “preguntar a una part el que en realitat no hi pots fer és tan il·legal com insultant”. Al costat d’Ayuso, també han pres la paraula cinc barons del PP: Fernando López Miras (president de Múrcia), Carlos Mazón (del País Valencià), Jorge Azcón (de l’Aragó), María Guardiola (d’Extremadura) i Alfonso Fernández Mañueco (de Castella i Lleó). En nom de Galícia, Andalusia, Cantàbria, La Rioja, les Canàries, i les Illes Balears, hi han participat vicepresidents o consellers autonòmics.

 

Els presidents autonòmics del PP alerten que el referèndum serà la següent passa després de l’amnistia

Els presidents autonòmics del PP han fet una dura oposició a l’amnistia. Han criticat l’absència dels líders socialistes i del govern espanyol i han coincidit amb Pere Aragonès que la següent fita de les reivindicacions independentistes serà el referèndum d’autodeterminació. Des de Múrcia, Fernando López Miras ha considerat que l’amnistia “no és el final, sinó el principi del full de ruta secessionista”: “Ho hem vist massa vegades, negar primer per cedir després”, ha sostingut. Jorge Azcón ha titllat l’amnistia de “mentida política que no persegueix la reconciliació” i ha situat el procés independentista al mateix nivell que el cop d’estat del 23-F i el terrorisme d’ETA: “Els dos primers van ser combatuts de manera democràtica pels governs espanyols, l’últim compta amb la col·laboració activa del govern de Sánchez”, ha asseverat el president de l’Aragó.

Per la seva banda, María Guardiola ha sostingut que l’amnistia “no és cap sortida, sinó el laberint” i suposa la “legitimació d’una ruptura”. La presidenta extremenya ha acusat independentistes i socialistes de “trencar la solidaritat entre territoris” i ha retret a Pedro Sánchez que hagi “legislat a la mesura d’un delinqüent” i “arremetent contra tothom que qualifica la norma del que verdaderament és, un atac contra la Constitució”. Finalment, Alfonso Fernández Mañueco ha sostingut que l’amnistia és el “frau constitucional més gran de la història democràtica” i “ataca” la igualtat de persones i territoris: “Si ets separatista o supremacista, pots ser perdonat de delictes de malversació, desobediència, prevaricació, desordres públics, terrorisme i traïció. Aquests mateixos delictes acaben amb condemna a comunitats autònomes com Castella i Lleó i en absolució a Catalunya”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!