El PP ha acabat aprovant aquest dijous al Senat l’informe sobre com pot afectar a l’estat de les autonomies una llei d’amnistia. No hi ha hagut cap sorpresa a la cambra baixa: els populars han imposat la seva majoria i han tirat endavant la seva versió del text, que alerta que una norma que repari la persecució judicial a independentistes posa en risc la “supervivència” i pot suposar un “cop mortal” pel sistema de CCAA. Es tracta d’un escrit que portaran a la Comissió General de les Comunitats Autònomes que se celebra dilluns a la cambra alta, en la qual hi assistirà el president de la Generalitat, Pere Aragonès. ERC i Junts, però, han decidit oposar-se a aquest escrit, i presentaran vots particulars contra aquest informe.

 

Quan aquest dijous ha acabat la reunió en la qual el PP ha imposat la seva versió d’informe, la portaveu d'ERC al Senat, Sara Bailac, ha titllat l’escrit "d'informe fake". En una compareixença davant dels mitjans de comunicació, la republicana ha denunciat que el PP utilitza "una nova excusa" per "carregar contra la llei d'amnistia" en el marc d'una "estratègia de soroll". “Són conscients que la llei s'aprovarà" quan arribi al Congrés i que la llei "compleix els estàndards democràtics", ha asseverat. Segons Bailac, és el PP qui "deslegitima l'Estat" quan utilitza institucions com la del Senat de forma "partidista".

Esquerra Republicana, doncs, ja ha redactat el seu informe per presentar un vot particular contra l’escrit del PP. En el text dels republicans, al qual ha tingut accés aquest diari, la formació independentista insisteix que una llei d’amnistia no afecta en cap cas la resta de comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Recorda també el text que aquest tipus de normes ja s’han utilitzat arreu del món per “reduir tensions i crear un entorn per resoldre conflictes”. A banda, el text afirma que la norma té cabuda en la legislació espanyola, i afegeix que l’amnistia serveix per reparar la repressió espanyola contra l’independentisme i promoure “la igualtat davant la llei de tots els ciutadans independentment de les seves afiliacions polítiques”.

Junts per Catalunya, per la seva banda, també està treballant en un informe particular per oposar-se al que ha aprovat aquest dijous el PP. En el seu escrit, els populars asseguren que l’amnistia pot “atiar moviments separatistes i actes insurreccionals”, perquè en un futur poden tornar a “desafiar els principis constitucionals d’unitat, autonomia i solidaritat”. El text també assenyala que l’aprovació per part de les Corts espanyoles d’aquesta llei pot establir un “precedent molt perillós” per a l’estat autonòmic, perquè el deixa “desprotegit” i posa en risc la seva “supervivència”.

Pere Aragonès, al Senat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès ha confirmat aquest dijous que el pròxim dilluns farà acte de presència al Senat, en el debat de la Comissió General de les Comunitats Autònomes. Bailac, durant la seva compareixença, ha asseverat que el cap de llista dels republicans el 12-M defensarà Catalunya "amb veu pròpia" i "la plena constitucionalitat de la llei d'amnistia". "És una llei plenament constitucional que permet deixar enrere la repressió", ha afegit.

El 12-M marca al PP el ritme de la tramitació de l’amnistia al Senat

Aquest dijous, també s’ha reunit al Senat la Mesa i els portaveus de la comissió conjunta de les comissions constitucionals i de justícia, que és l’òrgan que ha de decidir com serà el recorregut de l’amnistia en aquesta cambra. Segons fonts coneixedores de la reunió a aquest diari, el PP ja ha deixat clar als seus companys d’hemicicle que la seva intenció és traslladar al Congrés dels Diputats un veto o esmena a la totalitat de la llei, no pas un text carregat d’esmenes.

En tot cas, també es debat sobre què fer amb el calendari del Senat. La cambra té fins al 16 de maig per pronunciar-se sobre l’amnistia i retornar la norma al Congrés. Però no hi ha cap Ple programat per aquella setmana (que comença en dilluns 13 de maig). En un principi, la intenció dels populars seria dilatar al màxim els terminis, per demorar al màxim l’aplicació de la norma. Però és possible que canviïn d’estratègia i avancin una setmana abans el pronunciament del Senat sobre la norma: els populars poden dur l’amnistia al Ple dels dies 7, 8 i 9 de maig, i presentar-se a les eleccions catalanes del dia 12 havent fet ‘soroll’ aquella setmana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!