Ciutadans pateix des de fa mesos dos mals que semblen terminals: la pèrdua de membres i el transfuguisme d'aquests a altres partits. El darrer cas es tracta de l'exdiputat al Parlament i regidor de Tossa de Mar (Selva) Alfonso Sánchez, que ha decidit afiliar-se al PP després de donar a conèixer la seva baixa de la formació taronja a finals de l'any passat. En un comunicat, Sánchez ha argumentat la seva decisió perquè "Catalunya i el conjunt d'Espanya necessiten un govern sensat, moderat i lleial als valors constitucionals" i que "el PP, amb Pablo Casado al capdavant, és l'únic que pot guanyar Pedro Sánchez i els seus socis separatistes". Diverses figures polítiques de l'àmbit dels populars gironins han felicitat Sánchez pel canvi a través de les xarxes socials. Per la seva banda, el president del PP a Girona, Jaume Veray, ha celebrat la nova incorporació i assegura que "aporta experiència a la feina que s'està fent des de Girona per aportar el nostre gra de sorra al canvi polític a Espanya".

Transfuguisme

Abans de passar-se al PP, Sánchez va engegar la seva trajectòria política a Cs l'any 2012 i va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat, entre els quals figuren ser responsable de les xarxes socials i d'organització. L'any 2017 va ser escollit membre nacional de la Comissió de Garanties de Valors del partit i des del 2019 és regidor a Tossa. També va ser número dos de Ciutadans a Girona i va fer de diputat al Parlament la XI i XII legislatura. Així, Sánchez segueix els passos de l'exdiputat de la formació taronja i exsecretari de comunicació a Catalunya d'Arrimadas, David Mejía, qui aquesta setmana va fer públic que es passava al bàndol de l'exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol.

El declivi de Cs

Ciutadans està en caiguda lliure, perd simpatitzants, afiliats i assessors. El partit té previst començar el 2022 amb la pèrdua de més de la meitat dels seus afiliats en actiu. De fet, segons es desprèn l'informe de previsions econòmiques aprovades pel Consell General a finals de desembre, la formació d'Arrimadas deixarà d'ingressar el 47,65% de les quotes dels seus afiliats, que es cobren a 10 euros mensuals. Amb aquesta gran pèrdua, Ciutadans espera que en aquest 2022 resisteixin poc més de 9.500 afiliats en tot el país. La repetició electoral del novembre de 2019 va provocar l'enfonsament de Ciutadans pel que fa a escons -van perdre 47 cadires-, però a més, també va marcar l'inici del declivi de la confiança de la militància cap al partit, més de 28.000 simpatitzants van donar-se de baixa. Els afiliats van segur caient fins als 27.402 a principis de 2020. Ara, dos anys més tard, Ciutadans, en aquest període de temps, ha perdut la increïble xifra del 72% de la militància.