Pel que fa a l'arribada a meta, les coses no canvien gaire en el CIS del mes de gener. El PSOE tornaria a guanyar amb solvència unes hipotètiques eleccions generals i mantindria una distància considerable respecte de Pablo Casado, sense baixar dels set punts. Però en l'equador de la legislatura, amb la nova cruïlla que està suposant la reforma laboral, també té altres lectures. Per exemple, tots els socis del govern espanyol al Congrés dels Diputats pugen en intenció de vot, mentre que Ciutadans s'està enfonsant cap a la irrellevància, a la frontera de no obtenir representació. L'enquesta va ser feta entre els dies 3 i 14 de gener sobre una mostra de 4.000 entrevistes.

Sempre segons aquest baròmetre, si avui se celebressin eleccions generals, el PSOE de Pedro Sánchez les tornaria a guanyar, amb el 28,5% dels vots, i pujaria mig punt respecte del sondeig del desembre i gairebé un punt en dos mesos. El PP de Pablo Casado també recuperaria terreny, amb una pujada de set dècimes, fins al 21,5%. D'aquesta manera, la distància entre Sánchez i Casado se situa en set punts, dues dècimes menys que l'última enquesta. Per darrere es repetiria l'ordre d'arribada a meta. La tercera posició seria per a l'extrema dreta de Vox, amb el 14,7% (una dècima més), i la quarta per a Unides Podem, amb un 13,1%, que perdria pràcticament el que guanyen els socialistes.

En canvi, els socis parlamentaris del govern espanyol hi sortirien guanyant tots. És el cas de Més País i Compromís, que pujaria sis dècimes en intenció de vot, i passaria del 2,2% al 2,8%, sense tenir en compte futures aliances amb Yolanda Díaz. El mateix passa a Catalunya, on ERC pujaria mig punt, i creixeria del 2,5% al 3% en intenció de vot al conjunt de l'Estat. I al País Basc, on el PNB puja una dècima fins a l'1,3% i EH Bildu una altra dècima fins al 0,9%. Pel que fa a les altres formacions independentistes, Junts es quedaria igual, en un 1,4%, i la CUP baixaria una dècima fins al 0,7%. 

Si els socis de la investidura i la legislatura hi surten guanyant, Ciutadans està en caiguda lliure, malgrat el seu intent per a ressuscitar a través del seu suport a la reforma laboral. La formació d'Inés Arrimadas baixaria gairebé dos punts (un 1,9%) en un mes, i s'enfonsaria fins al 4%. Malgrat que és una intenció de vot estatal, cal recordar que el llindar mínim per a la representació es troba en el 3%.

Díaz supera Sánchez

 

Pel que fa a la valoració de líders polítics, com és habitual, cap dels principals dirigents espanyols aprova l’examen dels enquestats. Però, com en els anteriors baròmetres, es reprodueix una circumstància. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, amb un 4,82 sobre 10, supera el president espanyol, Pedro Sánchez, que obté una nota de 4,34. La distància s'amplia dues dècimes en un mes. Per darrere se situarien Íñigo Errejón (4,05), Inés Arrimadas (3,59), Pablo Casado (3,37) i, en última posició, l’ultra Santiago Abascal (2,88). A diferència d'altres baròmetres, aquest cop Yolanda Díaz també supera Pedro Sánchez pel que fa a la valoració de la gestió de la pandèmia.

Belarra, la més mal valorada

Aquest baròmetre del CIS també inclou valoracions dels ministres. El pòdium se l'emporten novament la ministra de Defensa Margarita Robles (5,35), la vicepresidenta segona Yolanda Díaz (5,22) i la vicepresidenta Nadia Calviño (5,15). A l'altra banda, la pitjor nota se l'emporta la ministra i secretària general de Podemos, Ione Belarra, amb un 3,8, seguida de ben a prop per Alberto Garzón, amb un 3,95. La crisi de la carn podria haver passat factura al ministre de Consum, però poc. A l'última enquesta en què es va preguntar pels ministres, a l'octubre, va obtenir dues dècimes més.