Sectors de Junts reclamen un consell nacional extraordinari després de deixar el Govern, tal com es desprèn d'una de les propostes de resolució que es votarà en el consell nacional que se celebrarà aquest dissabte al Prat de Llobregat i a la qual ha tingut accés Efe. Es tracta de sectors crítics amb la decisió d'abandonar l'executiu de coalició amb ERC, que volen la convocatòria extraordinària del màxim òrgan de decisió entre congressos per abordar una nova estratègia política en la nova etapa postGovern. En la proposta de resolució també es demana que es convoqui una convenció municipalista en un termini màxim de dos mesos per encarar "amb èxit" les eleccions municipals del 2023per les quals Jaume Giró ha oferit la seva ajuda.

En el consell nacional d'aquest dissabte s'havia de sotmetre a votació una proposta per exigir a Francesc de Dalmases que deixi la seva acta de diputat al Parlament, després que un informe intern de Junts corroborés que va obrar erròniament amb una periodista del FAQS de TV3. Però l'esmentat sector crític del partit i la direcció de la formació van negociar retirar la resolució contra De Dalmases. Per evitar un xoc intern, ambdues parts van acordar una nova resolució en la qual es demana la celebració d'una convenció municipalista i d'un consell nacional extraordinari — que fonts consultades situen pel 17 de desembre.

Pactar el substitut de De Dalmases

Les negociacions entre crítics i direcció també van servir per pactar el nom del substitut de De Dalmases al capdavant de la vicepresidència del partit: Jordi Fàbrega, considerat de consens per les diferents sensibilitats de Junts. En el preàmbul de la resolució que probablement s'aprovarà dissabte, els signants consideren que l'arribada de Fàbrega a la vicepresidència de la formació suposa "una oportunitat imprescindible per cohesionar la direcció i el partit". Entre aquests signants hi ha nombrosos ex alts càrrecs del Govern, quadres territorials de Junts i diversos diputats del Parlament.

D'altra banda, aquest dissabte també es ratificarà el conveni que va signar Junts amb la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) per reconèixer-la com la seva organització juvenil de referència. El conveni va ser signat per qui fou secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el seu homòleg de la JNC, Álvaro Clapés-Saganyoles, i facilita la doble militància. També estipula que l'organització juvenil tindrà un mínim de dotze representants en el consell nacional de Junts i vint delegats en els congressos del partit.