La mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts sancionar el diputat de Junts Francesc de Dalmases amb una amonestació pública, a més d'una multa de 600 euros. D'aquesta manera, l'òrgan de la cambra ha decidit imposar la sanció econòmica més baixa que podia aprovar en resposta a l'escridassada de Dalmases a una periodista de TV3 el passat mes de juliol durant una entrevista a Laura Borràs, han informat fonts parlamentàries. Segons la normativa de la cambra, el diputat sancionat ara pot demanar a la mesa del Parlament, mitjançant un escrit motivat i en un termini de cinc dies, la reconsideració de la decisió adoptada, mentre que l'òrgan pot trigar fins a quinze dies a respondre. La sanció no és ferma fins que es resolgui aquesta petició.

La proposta ha comptat amb el suport d'ERC i la CUP, mentre que el PSC i Junts s'han oposat a la mesura, de manera que el vot de la vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha permès desempatar l'escull. Segons ha justificat la portaveu socialista, Alícia Romero, el rebuig del seu grup respon al fet que "és el primer cop que s'aplica el codi de conducta" i que creuen que la reprovació de Dalmases ja és prou contundent. "Apareix al registre del Parlment pels segles dels segles", ha explicat, afegint que no eren partidaris d'una sanció econòmica i assenyalant que la xifra escollida de 600 euros sembla arbitrària.

 

La Mesa ha recollit així l'informe que la setmana passada va aprovar la comissió de l'estatut del diputat amb els vots del PSC, ERC, la CUP i els comuns (Junts va votar en contra i la resta de partits es van abstenir). Un informe que carregava contra el diputat afirmant que, amb "la documentació analitzada" a la mà i "verificant la successió dels fets", hi ha un clar "acte d'intimidació" per part de Dalmases cosa que vulnera el codi de conducta. Precisament, aquest reglament intern dels diputats estableix que la col·laboració amb els mitjans de comunicació s'ha d'orientar "a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada". I també que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans".

La proposta presentada i aprovada divendres passat estimava, a més, que els fets els quals s'imputen a Dalmases "són constitutius d'una infracció de caràcter lleu". Fonts presents a la comissió de l'estatut del diputat assenyalen que no demanar cap càstig concret a la Mesa era l'estratègia per obrir la porta "a totes les sancions possibles", ja que era la Mesa l'òrgan que havia de decidir la sanció concreta. Amb una sanció lleu, el codi de conducta de la cambra estableix que podria suposar una amonestació pública o bé una multa que pot anar de 600 fins a 12.000 euros, de manera que finalment s'ha optat per la quantia econòmica més baixa.

La proposta de Cuevillas, tombada

El també diputat de Junts i president de la comissió de l'estatut del diputat, Jaume-Alonso Cuevillas, havia plantejat prèviament un informe per resoldre el cas que va acabar filtrant-se a la premsa 24 hores abans. El text, sempre preliminar i amb la voluntat d'incloure les consideracions dels partits, segons el mateix Cuevillas, proposava culpar Dalmases d'una infracció lleu i ho saldava tot plegat amb una amonestació pública que li evitaria una multa econòmica. Però la proposta ni tan sols va arribar a debatre's a la comissió de divendres, després que la majoria de partits tiressin pel dret i s'acollissin al redactat del PSC, ERC, la CUP i els comuns.