El vicealcalde de la Seu d'Urgell i diputat Jordi Fàbrega serà el nou vicepresident de Junts en substitució de Francesc de Dalmases que va abandonar el càrrec després que l'informe de l'advocada Magda Oranich va confirmar que havia mostrat una actitud incorrecta amb una periodista de TV3 en acabar una entrevista amb la presidenta del partit, Laura Borràs.

La proposta l'ha fet la presidenta de Junts d'acord amb el secretari general, Jordi Turull, i haurà de ser ratificada pels afiliats. Aquesta ha estat tota la informació que Junts ha aportat aquest divendres sobre l'afer Dalmases després de la reunió de l'executiva del partit que es va celebrar ahir. El portaveu de la formació, Josep Rius, s'ha limitat a insistir que Junts dona per tancada la polèmica amb la seva destitució com a vicepresident i s'ha emparat en què la reunió de l'executiva no ha tornat a abordar aquest tema, ni les noves denúncies que s'han conegut o situacions com l'aparició d'un compte fake per atacar membres de la direcció i rere la qual s'amagava un membre del partit proper a Borràs.

Rius s'ha limitat a parlar de substitut de Dalmases per explicar que amb la incorporació del vicealcalde de la Seu, Junts vol subratllar el perfil municipalista del partit i "reforçar el pes del territori a la direcció, de manera particular, les comarques del Pirineu". 

 

Pressupostos

D'altra banda, el portaveu ha explicat que la reunió de pressupostos que va mantenir dimecres Junts amb el Govern va servir per abordar les grans xifres dels pressupostos i no va entrar en el detall de les diferents partides. "No sabem les xifres concretes, el que sí sabem és que no són els pressupostos del conseller Giró", ha assegurat Rius que ha insistit a reclamar al Govern saber amb quins suports compta per tirar endavant el projecte. Junts presentarà properament un decàleg de propostes per als pressupostos que inclourà polítiques socials, mesures de caràcter fiscal i d'impuls econòmic.

Els diputats de Junts al Parlament i al Congrés es reuniran dilluns vinent a Brussel·les amb el president a l'exili, Carles Puigdemont per abordar, entre d'altres qüestions, la investigació de l'espionatge de Pegasus i la reforma del delicte de sedició que estudia el govern espanyol. En aquest sentit, Rius ha insistit que el seu partit reclama l'eliminació del delicte, no la seva rebaixa.

El portaveu del partit ha aprofitat la compareixença per carregar contra l'informe que ahir va fer públic la Junta Electoral Central en què negava de nou que Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé hagin assumit la condició de diputats de l'Eurocambra perquè no han jurat la Constitució.