El president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha criticat avui el PSOEPodemos per la seva actuació davant la fugida del rei emèrit, que avui la premsa espanyola el situava a Abu Dhabi. “Al progressisme polític espanyol ja no se l'espera. Si ja no ha reaccionat ara, no ho farà mai”, ha destacat Sabrià en la seva intervenció al ple extraordinari monogràfic sobre la monarquia.

Primer s’ha dirigit als socialistes als quals ha assegurat que només reivindiquen la república quan es dirigeixen a les seves joventuts o no tenen responsabilitats polítiques. "Molt fàcil de boqueta i molt fals a l'hora de la veritat. La tricolor al calaix i la corona al cap”, ha etzibat Sabrià.

En el cas de Podemos s’ha mostrat decebut, ja que considera que “tampoc han fet res” davant aquesta situació alhora que ha lamentat que molta gent tenia esperances amb ells.

sergi sabria erc ple parlament monarquia - Maria Contreras Coll

Sergià Sabrià durant la seva intervenció en el Parlament / Maria Contreras Coll

L'independentisme per acabar amb la monarquia

Sota el seu punt de vista, l’independentisme és l’única via per acabar amb la monarquia i caminar cap a una república perquè la resta “miren cap a un altre costat".

També ha volgut posar sobre la taula que els presumptes casos de corrupció de la monarquia no són nous, sinó que ERC ja alertava fa anys de les irregularitats de la Casa Reial quan ningú més ho feia.

Finalment, ha argumentat que el Parlament ha de poder debatre sobre la monarquia. “Té l'obligació de posar a sobre de la taula un dels grans consensos de país: el republicanisme com a única fórmula de resoldre el conflicte polític".

El passat dilluns la Casa Reial va donar a conèixer que el rei havia anunciat al seu fill, l’actual monarca, que marxava d’Espanya per les diverses informacions que havien sortit a la premsa. Aquestes el vinculaven a un presumpte cas de corrupció per, suposadament, haver cobrat comissions il·lícites per a la construcció de l’AVE a la Meca.

Tal com es va filtrar a la premsa, la viceministra primera del govern espanyol, Carmen Calvo, va negociar la sortida de l’antic cap d’estat, una informació que posteriorment va negar la ministra portaveu, María Jesús Montero. Tot això, ha creat tensions entre el govern de coalició espanyol, ja que Podemos desconeixia els plans de la Casa Reial perquè Joan Carles I marxés del país.

El president, Quim Torra, va demanar fer aquest ple extraordinari i monogràfic sobre la monarquia perquè les forces polítiques catalanes consensuessin una postura comuna davant aquesta situació.