La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que "no hi ha hagut consens ni negociació" entre la Moncloa i la Zarzuela amb relació a la sortida d'Espanya del rei emèrit i ha explicat que la Casa Reial ha pres "les seves pròpies decisions" i les ha transmeses a Pedro Sánchez als despatxos privats habituals.

En una entrevista amb Efe i a la pregunta de per què no s'ha compartit el contingut d'aquestes converses amb el PP, Montero ha argumentat que Joan Carles ja no és al capdavant de la direcció de l'Estat, i per tant la seva vida privada o els afers que sorgeixin relacionats amb la seva persona "no formen part de les qüestions de país que el president de Govern despatxa amb la resta dels líders polítics".

Amb aquest argument, Montero ha sortit al pas de les crítiques dels populars que aquests dies han recordat que una de les claus de l'abdicació de Joan Carles I va ser la interlocució "fluïda i constant" de Mariano Rajoy amb Alfredo Pérez Rubalcaba", a qui va fer partícip del procés "per lleialtat institucional".

Retrets d'Unidas Podemos

I sobre els retrets d'Unidas Podemos per no haver estat part d'aquesta interlocució, Montero ha comentat que Sánchez tampoc no ha traslladat aquesta informació a l'"interior del Govern" perquè els despatxos privats amb el cap de l'Estat no es comparteixen.

Montero ha precisat que Sánchez ha optat pel "sigil" que deu davant dels despatxos privats amb Felip VI "sobre destins, sortides o les maneres en què es produeixen aquest tipus de decisions".

La també ministra d'Hisenda ha subratllat que, "des del primer dia, el govern espanyol va saludar qualsevol iniciativa que la Casa Reial pogués posar a sobre de la taula en relació amb la transparència i la rendició de comptes", i el president va ser "molt franc i clar, i es va fer càrrec del sentir majoritari dels espanyols, preocupats per la informació que anava apareixent".

Montero ha subratllat que Joan Carles no està imputat i ha retret que alguns (en al·lusió al vicepresident segon, Pablo Iglesias) parlin de la "fugida" del rei "com si fos un pròfug de la justícia".

La ministra ha recordat que l'advocat que atén la Casa Reial ja va aclarir "que el rei emèrit està a disposició de la justícia per a qualsevol qüestió".

Debat monarquia-república

Respecte a si s'obre el debat monarquia-república com ha anticipat Iglesias, Montero ha assenyalat que l'aposta del partit majoritari que sustenta el Govern és el "pacte constitucional, que ha tingut rèdits molt importants en matèria democràtica i econòmica" i ha subratllat que com a partit majoritari "tenen la paraula".

Sobre el desacord amb Unidas Podemos arran d'aquest afer, la ministra li ha restat importància i ha garantit que el govern espanyol està "molt satisfet" i "molt còmode" amb l'aliança.

Ha recordat que el govern de coalició ha afrontat una de les tragèdies més greus dels últims anys com és la crisi sanitària, i això "uneix" perquè "aquestes situacions reafirmen els compromisos".

Montero, que s'ha vist capaç de parlar per les dues formacions polítiques, ha insistit que "les dues sensibilitats que seuen al Consell de Ministres" estan "còmodes" amb la coalició.

La ministra ha assegurat que "no distingeix un ministre del PSOE o un d'Unidas Podemos" perquè "l'important és el projecte en marxa i una política útil per al conjunt de la ciutadania. M'és igual que el protagonitzi un ministre que ve de Podemos o del PSOE, aquesta no és la discussió".

"Estem còmodes, estem bé, estem forts", ha conclòs.