Aquest dissabte Junts i el PSOE s'han reunit a Ginebra en el marc de l'acord signat entre les dues formacions per fer possible la investidura de Pedro Sánchez. La reunió ha estat envoltada de cert misteri ja que no se sap qui ha complert la funció de verificador internacional, un aspecte clau en l'acord entre les dues formacions. Tot i això, tot just acabada la trobada, el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, ha afirmat que "ha anat bé" i s'ha desenvolupat en un clima "cordial". Així ho ha afirmat als periodistes de RTVE que l'esperaven a l'aeroport. "Ha anat bé, ha estat una reunió de treball i després traurem una nota (per la premsa), ben aviat", ha assegurat, sense oferir més detalls, malgrat la insistència dels periodistes per a conèixer la identitat del verificador internacional que estava previst que participaria en la trobada. El representant del PSOE també ha afirmat que "no hi haurà més reunions" entre PSOE i Junts en el que queda d'any. Aquest mateix divendres van arribar a Ginebra els representants de les dues formacions que han participat en la trobada.

Des de Junts han emès un comunicat poques hores després de la reunió on afirmen que les dues formacions "s’han reunit al llarg del dia d’avui per donar continuïtat a l’acord que va propiciar la investidura del president Pedro Sánchez signat a Brussel·les". En la mateixa línia que s'ha expressat Cerdán, diuen que la trobada s'ha celebrat "en un ambient cordial i de treball, i s’ha continuat avançant".

Per altra banda, la formació independentista també ha donat a conèixer qui ha actuat com a verificador internacional. En el seu comunicat afirmen que els dos partits van acordar proposar al diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez (San Salvador, 1955)", amb la funció que "coordini el mecanisme internacional que forma part de l’acord polític". Afirmen que Galindo ha participat en la reunió d'aquest dissabte a Ginebra, en la qual "els dos partits li han agraït el seu compromís a posar a disposició de les parts la seva experiència i la seva voluntat de contribuir a assolir la solució política i negociada al conflicte".

Per part de Junts ha acudit a la reunió la portaveu del grup al Congrés, Míriam Nogueras, que va arribar ahir divendres a Ginebra i va ser rebuda amb insults i crits espanyolistes. A més de Nogueras també han acudit a la reunió el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el secretari general de Junts, Jordi Turull. En representació del PSOE és Santos Cerdán qui s'ha encarregat de les converses amb Junts, mentre que es dona també per descomptada la presencia a la reunió de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Tot i que a la trobada que van mantenir el 6 de novembre Puigdemont i Cerdán a Brussel·les va estar present la responsable del grup socialista a l'Eurocambra, Iratxe García, no ha transcendit qui ha acompanyat aquest cop els negociadors socialistes.

El mecanisme de verificació pactat entre Junts i el PSOE

L'acord que van tancar socialistes i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, subratlla que ateses les "profundes discrepàncies sobre la forma final de resolució del conflicte [entre Catalunya i l'Estat], a més de les desconfiances mútues reconegudes per tots dos", PSOE i Junts van acordar dotar-se d'un mecanisme internacional "que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s'arribi". Aquest era un dels punts conflictius de la negociació, però ahir el mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar públicament la fórmula. Aquest mecanisme de verificació estaria integrat per diferents persones, la identitat dels quals PSOE i Junts pretenen mantenir de manera discreta per evitar pressions sobre elles. Això no obstant, tal com va informar ahir ElNacional.cat, la reunió d'aquest dissabte, que no és la primera que se celebra en presència de totes les parts, hauria de servir per fixar les condicions en què es desplegarà el procés negociador i, entre altres qüestions, hauria d'assenyalar el nom de la persona que assumirà la funció de portaveu del mecanisme de verificació.