L'exili ha portat el president Carles Puigdemont a envoltar els seus moviments d'una contundent discreció. El polític independentista sempre s'ha sabut perseguit per l'Estat i la seva resposta ha estat blindar-se en un espès hermetisme. Per això no es considera casual la seva conversa amb el president del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, dimarts al vespre a la gala de la revista POLITICO durant la qual va advertir que podria plantejar-se un acord amb el PP per enderrocar el govern de Pedro Sánchez amb una moció de censura si els socialistes no respecten els seus compromisos. El toc d'atenció al PSOE ha resultat especialment explícit tenint en compte que es va produir just en el moment en què es donava a conèixer la represa de les negociacions acordades entre Junts i el PSOE amb l'equip de mediadors.

La conversa de Puigdemont amb Weber apareix gairebé transcrita a la crònica que la revista POLITICO va fer de la gala on es van proclamar els europeus més influents de l'any, entre els quals figuren ambdós eurodiputats. De fet, el periodista fins i tot va demanar aclariments al polític català sobre les seves paraules i aquest va confirmar que "si no hi ha prou avenços" amb el PSOE a les negociacions per al reconeixement de Catalunya com a nació, Junts podria votar amb el PP per tombar els pressupostos o a favor d'una resolució sobre Israel, on el seu partit està més alineat amb els conservadors espanyols que no pas amb els socialistes.

Resposta del PSOE

Les paraules de Puigdemont van arribar ràpidament als seus destinataris, també en clau interna de Junts. De fet, les reaccions davant la intervenció fins i tot van robar el protagonisme a Felip VI que aquest dimecres va donar el tret oficial de sortida a la legislatura instant Sánchez a garantir la "unitat" d'Espanya.

Mentre des del PP, Alberto Núñez Feijóo, intentava marcar distàncies assegurant que no podia acceptar les condicions que imposa Junts sobre un referèndum "perquè són il·legals", el socialista Patxi López va sortir a tallar qualsevol mena d'elucubració assegurant que el PSOE "compleix sempre els pactes". "Tenim una majoria, la que va conformar aquest govern, i complirem els pactes que hem subscrit per tenir aquest govern", va assegurar. 

Amb la seva intervenció, el president a l'exili preparava el terreny a les negociacions entre el PSOE i Junts amb els mediadors, que s'ha posat ja en marxa i que dissabte tindran una nova sessió. Per part del partit independentista intervindran a les converses, el mateix Puigdemont, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la presidenta del grup parlamentari, Míriam Nogueras. Per part del PSOE, la delegació estarà encapçalada per l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán. 

Mediadors

L'acord d'investidura que van signar els dos partits especifica que "ateses les profundes discrepàncies sobre la forma final de la resolució del conflicte, a més de les desconfiances mútues reconegudes per tots dos, el PSOE i Junts han acordat dotar-se d'un mecanisme entre les dues organitzacions, internacional, que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació i dels acords a què s'arribi". La de dissabte no serà la primera reunió que celebren totes les parts. No obstant, fonts de les converses apunten que sí que podria ser la trobada en què es fessin públiques les regles de la negociació. 

Segons va explicar en una entrevista a ElNacional.cat la presidenta del partit, Laura Borràs, a les trobades hi intervindran diferents mediadors. Borràs va parlar de quatre, però va especificar que n'hi haurà un que actuarà com a coordinador i com a portaveu i serà l'únic del que es coneixerà la identitat. La investigació del cas Tsunami Democràtic, sota la batuta del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha revelat contactes de Junts amb la fundació suïssa Henry Dunant, especialitzada en la resolució de conflictes. Fonts de la investigació que du a terme la Guàrdia Civil per a l'Audiència Nacional s'han encarregat d'assenyalar aquesta fundació, que ja va participar en la negociació per al final d'ETA, com un dels actors que actua en les converses entre PSOE i Junts.