L’exconseller Santi Vila va dimitir el 26 d’octubre hores abans que el Parlament aprovés la declaració d’independència. Una setmana més tard, el 2 de novembre, va ser citat a l’Audiència Nacional per declarar amb els altres consellers. Va ser l’únic que va eludir la presó incondicional i va quedar lliure després de pagar la fiança de 50.000 euros.

Després de setmanes, el diari Ara ha publicat alguns àudios de les declaracions de Vila davant l’Audiència. En aquestes, deixa veure que va arribar a les portes de la DI per la seva “amistat” amb el president Carles Puigdemont. "Puigdemont va ser alcalde de Girona, jo de Figueres. Érem alcaldes de municipis veïns. I ell va ser, com a amic, la persona que em va casar. Tenim una relació d’amistat des de fa molts anys", afirma, per afegir que "potser per això he arribat tan lluny com he arribat, per l'amistat"

Vila va explicar a la jutge Carmen Lamela que va intentar fins a l’últim moment que no es declarés la independència unilateral. “Com a membre del Govern, vaig intentar bàsicament dur a terme una negociació. Érem diversos els polítics a Barcelona i Madrid que procuràvem evitar el col·lapse, evitar aquesta situació en què ens trobem. Això vol dir: per una banda, que no s'apliqués el 155 de la Constitució, aquesta suspensió de l'autonomia, i per l'altra, com he defensat públicament i privadament sempre, que no es prengués cap tipus de decisió unilateral que ens pogués portar a aquesta situació tan greu”, explica.

Després de veure que l’intent de negociació no va fructificar, va dimitir la nit abans de la DI “per coherència”.

Els altres consellers

Pel que fa a la resta de consellers, les gravacions que ara han vist la llum deixen clar que acataven l’article 155 de la Constitució.

“Siguem sincers: Carles Mundó s’ha donat d’alta a la Seguretat Social i ha tornat al seu despatx d’advocats. I aquests senyors d’aquí [els altres consellers] no han tornat als seus despatxos. Sembla que formalment s’ha acatat el 155”, va explicar Andreu Van den Eynde, l’advocat del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i dels consellers vinculats a ERC.

Els membres del govern, a excepció de Vila, van optar per respondre només als advocats de la defensa i cap no va ser preguntat per la DUI.