Santi Vila ja ha sortit de la presó. Ha pagat la fiança, la jutgessa ha fet la interlocutòria de llibertat i després l'ha traslladat al jutge d'Arganda del Rey, que és qui té competències territorials a la presó de Estremera i qui ha de comunicar al centre la posada en llibertat.

Segons han informat fonts de la defensa, els lletrats han ingressat els 50.000 euros que la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va requerir en el compte de consignació del jutjat, amb la qual cosa es preveu que Vila pugui abandonar al llarg de les pròximes hores la presó d'Estremera, on ha pernoctat.

L'exconseller és l'únic que ha pogut sortir de la presó amb una fiança perquè la jutgessa no veu risc de reiteració delictiva, ja que "va desistir voluntàriament de prosseguir amb el procés sobiranista" un dia abans de la declaració d'independència.

La jutgessa va diferenciar en la resolució entre Vila i els vuit consellers que van comparèixer, i per a l'extitular d'Empresa -i possible candidat a les eleccions autonòmiques del 21-D- va dictar un acte diferenciat en què aprecia unes "circumstàncies concurrents especials".

Vila: "Mesures desproporcionades"

A la sortida de la presó, en una atenció als mitjans, l'exconseller ha qualificat la decisió d'entrada a la presó del Govern com "unes mesures desproporcionades". A més, ha demanat posar fi a la situació perquè considera que la privació de llibertat n'és una de "molt extrema". Amb tot, l'exconseller ha assegurat que els consellers estan tots "bé i serens".