El pavelló de Sant Julià de Ramis (Gironès) acull des de les nou del matí d'aquest dimarts una nova consulta popular, coincidint amb l'1 d'octubre. L'Ajuntament l'ha organitzada per saber si els ciutadans volen mantenir el 25 de juliol com a festiu local o traslladar-lo a l'1 d'octubre per recordar la "valentia i determinació" dels veïns que van reivindicar el dret a decidir.

Dos anys després, alguns d'ells recordaven emocionats les càrregues policials i els moments de tensió i subratllaven que aquella experiència els "va unir com a poble".

L'alcalde, Marc Puigtió, ha assegurat que "defensaran" al ple el resultat de la votació malgrat no ser vinculant. A mig matí, una cinquantena de veïns de Sarrià de Ter (Gironès) han marxat a peu fins al pavelló amb una pancarta on deia '1-O ni oblit ni perdó' i amb crits de "llibertat presos polítics". Acompanyava l'alcalde Montse Bassa, diputada al Congrés i germana de la consellera Bassa empresona a Puig de les Basses.

Votació Sant Julià de Ramis segon aniversari 1 O ACNVeïns voten a Sant Julià de Ramis en el segon aniversari de l'1-O. Foto: ACN

L'any passat el Govern va celebrar a Sant Julià de Ramis, on havia de votar el president Puigdemont l'1-O i on les forces policials van intentar reprimir per la força la votació, el primer aniversari del referèndum.

El triomf de l'1-O

El 76,62% de veïns que han votat a la consulta han decidit canviar el 25 de juliol per l'1 d'octubre com a festiu local. En total, hi han participat 462 persones de les 2.100 que estaven cridades a les urnes. D'aquestes, 354 han votat 'sí 'al canvi de festiu per commemorar el referèndum, mentre que 99 han optat per mantenir el dia que hi havia fins ara.

Tot i que consulta no era vinculant perquè l'ajuntament encara no té un reglament que reguli la participació, l'alcalde, Marc Puigtió, s'ha compromès a portar els resultats al ple del 2020 on es decideixen els festius locals perquè sigui l'aplicació a partir del 2021. D'altra banda i pel què fa a la pregunta sobre les campanyes que ha incorporat la Parròquia de Medinyà, els veïns han decidit que continuïn tocant les 24 hores per 152 vots davant dels 11 que han votat que no.