El municipi de Sant Julià de Ramis i Medinyà (Gironès), on l’1 d’octubre del 2017 havia de votar el president de la Generalitat Carles Puigdemont però que va ser assaltat violentament per agents de la Guàrdia Civil per impedir-ho, ha pres la decisió de commemorar aquell referèndum organitzant cada any per la mateixa data una consulta de caràcter local.

Segons ha comunicat el mateix consistori, la iniciativa servirà per “recordar i homenatjar totes les persones que el 2017 van defensar les urnes del poble, malgrat les càrregues policials, que van deixar més d'un centenar de veïns ferits”. La consulta d’enguany serà sobre si es vol canviar la festivitat local del 25 de juliol per l'1 d'octubre.

"L'1 d'octubre tots els veïns, pensessin com pensessin, van sortir al carrer per defensar el seu dret a votar. Molts van rebre garrotades de la policia, i el millor homenatge que podem fer a la gran fita que vam aconseguir plegats és commemorar-ho cada any amb una votació diferent", ha destacat l'alcalde, Marc Puigtió (ERC).

Tanmateix, Puigtió ha reconegut que no hi ha una legislació que empari la votació. "El govern espanyol va prohibir qualsevol mena de consulta i no tenim reglament de participació, i no hi ha temps d'aprovar-ho abans de l'efemèride", ha assenyalat. De tota manera, l'alcalde ha indicat que, tot i que no sigui vinculant, el ple de l'Ajuntament aprovarà la decisió que prenguin els ciutadans. "Si volen canviar el dia festiu, ho aprovarem. I si volen mantenir el dia 25, així ho farem", s'ha compromès.

L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis enviarà aquesta setmana una carta a tots els veïns per informar-los de la votació que tindrà lloc el pròxim 1 d'octubre al pavelló municipal de Sant Julià de Ramis i el local social de Medinyà. Es podrà dipositar el vot entre les 9 del matí i les 8 del vespre. Per participar-hi només caldrà estar empadronat al poble, tenir un mínim de 16 anys i presentar el DNI.

La pregunta a respondre serà la següent: “Vols que l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis i Medinyà canviï la festa local del 25 de juliol per l’1 d’octubre?”