El govern espanyol ha decidit destinar a Catalunya 98,7 dels 580 milions d’euros que repartirà per tot l’Estat amb la finalitat d’invertir-los en l’atenció primària. Així ho ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres, que pretén fer una injecció als 13.000 Centres d’Atenció Primària (CAP) repartits per tot l’Estat perquè aquests millorin les seves infraestructures i equipaments. Tal com va anunciar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un míting electoral del PSOE aquest cap de setmana del bracet del valencià Ximo Puig, la intenció és finançar noves sales de fisioteràpia, radiodiagnòstic i urgències per tal de disminuir els temps d’espera, eliminar les saturacions i evitar alguns desplaçaments innecessaris.
Cal destacar, també, que si es té en compte el que aporta Catalunya al conjunt del PIB de l'Estat (un 19% amb dades del 2021), hi ha un petit dèficit en aquest repartiment, ja que aquests 98,7 milions d'euros per a Catalunya representen el 17,01% dels 580 milions que s'entregaran a tots els territoris de l'Estat. Madrid tampoc n'ha sortit especialment victoriosa: la Comunitat rebrà 85,1 milions d'euros. I Andalusia és qui més diners s'emporta, amb 107,7 milions.
Es tracta, tot plegat, d’un element més de la inacabable llista d’anuncis electorals que ha fet Sánchez durant la campanya de les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M. Aquest darrer el va fer amb Ximo Puig en un acte a València, per acompanyar el president de la Generalitat valenciana i candidat a la reelecció en la seva cursa per mantenir-se en el càrrec. Aquesta injecció de diners, que és la inversió més gran que ha realitzat fins ara el govern espanyol en matèria sanitària, anirà a parar a mans de les comunitats autònomes; i aquestes hauran de derivar els diners als Centres d'Atenció Primària per tal de millorar-los.
D’altra banda, el govern espanyol també ha aprovat aquest dimarts destinar a Catalunya 6,5 milions d’euros per reforçar l’atenció a la salut mental, dels 38,5 milions que La Moncloa pretén per la mateixa raó a tots els territoris de l’Estat. L'objectiu dels fons destinats a la salut mental és la millora de les infraestructures i l'equipament clínic dels centres, serveis i unitats del Sistema Nacional de Salut per a l'atenció de la salut mental comunitària tant per a la població adulta com per a la població infantil i juvenil.
Aprovada en segona volta la llei de paritat
En aquest mateix Consell de Ministres, s’ha aprovat en segona volta la llei de paritat que vol garantir una representació paritària de dones i homes als centres de decisió públics i privats. La norma, que ara passarà al Congrés dels Diputats, fixa que hi hagi d'haver almenys un 40% de dones al govern espanyol, als consells d'administració de grans empreses, a les candidatures electorals mitjançant llistes cremallera, als col·legis professionals o als jurats de reconeixements públics.
Segons la ministra d’Economia, Nadia Calviño, que ha estat l’encarregada d’explicar aquesta norma en roda de premsa, es farà "un pas més cap a la igualtat efectiva, per trencar el sostre de vidre i consolidar Espanya com un dels països més avançats en igualtat de gènere en l'àmbit mundial". Es tracta, tot plegat, d’un altre anunci que va fer Pedro Sánchez, aquest cop enmig de la crisi del ‘només sí és sí’.