L'organització Sanitàries en Lluita ha denunciat aquest dimarts que "aquest Govern, com els de la sociovergència, han treballat per carregar-se el sistema de Salut". L'associació, que agrupa treballadors sindicats d'uns 150 centres sanitaris de tot Catalunya, han acusat l'Executiu d'haver creat "un sistema clientelar" que "fa impossible" que la salut sigui 100% pública.

Convidats al Parlament per la CUP, diversos portaveus de Sanitàries en Lluita han explicat la precarietat que actualment es viu en els diversos àmbits de la Salut pública. L'Anna Alcalà ha assenyalat que el problema no és només la falta de recursos, "sinó la falta de planificació i de voluntat política per fer una salut 100% pública".

Alcalà ha posat com a exemple que la Generalitat ha pagat un total de 12,3 milions d'euros a 18 centres privats per atendre 1.823 pacients de Covid. "On ha quedat la instrucció de la consellera que deia que tota la sanitat privada estava al servei de la pública?", s'ha preguntat.

Alcalà també ha denunciat una "infradotació del servei de l'atenció primària", la qual assumeix el 80% de l'atenció pel Covid. "S'ha creat un sistema 'hospitalocentrista' que fomenta les ingerències als hospitals en forma de consorcis, fundacions, i empreses públiques que apliquen retallades", ha criticat.

En aquest sentit, ha explicat que des de Sanitàries en Lluita demanen una negociació directa amb el Departament de Salut en què s'apliqui el principi d'"una sanitat, un conveni", i on no intervinguin les patronals com a intermediàries.  "No s'han pres mesures per enfortir el sistema, s'han perdut recursos per falta d'inversions. Es construeixen hospitals exprés mentre hi ha centres amb plantes senceres tancades per manca de personal", ha denunciat per la seva banda Rosa Moreno, representant del sector de les residències dins l'organització.

Plantada de Vergés

Els diversos representants de l'organització han lamentat que la consellera de Salut, Alba Vergés, no s'hagi volgut reunir amb ells i han explicat que aquesta no és la primera vegada que venen al Parlament. Avui s'han reunit, a més d'amb la CUP, amb els grups d'ERC, JxCat, el PSC i Ciutadans. "Se'ns escolta, però no es fa res per canviar les coses ni se'ns donen solcuions", han lamentat.