El final del 2020 ha estat marcat pel protagonisme dels militars i un cert soroll de sabres. S'han vist exmilitars retirats pronunciar-se en termes colpistes en xats, parlant d'"afusellar 26 milions d'espanyols", i després enviar cartes a Felip VI. Però també s'han vist militars en actiu cantant cançons feixistes en vídeos i donant suport als companys retirats en xats. Res de tot això ha estat rellevant per a Pedro Sánchez, que en el seu missatge a les tropes del 24 de desembre ha destacat el seu "compromís" i el seu "sentit del deure". Val a dir que els militars tampoc no han fet referència al "govern socialcomunista".

Així, el tradicional missatge del president del govern espanyol a les tropes desplegades a l'exterior ha estat el previsible. "Gràcies a la vostra feina els espanyols ens sentim més segurs i el món és un lloc menys perillós", els ha dit Pedro Sánchez, que s'hi ha dirigit "com a portaveu de tot un país que us admira i que està orgullós de la vostra tasca". En aquest sentit, els ha agraït la seva participació en l'Operació Balmis contra el coronavirus, "en la primera línia de suport en temps molt difícils". Els ha descrit com un "clar exemple de servei a Espanya i al conjunt de la comunitat internacional".

A partir d'aquí, Pedro Sánchez no ha sortit del guió escrit per la ministra Margarita Robles en les últimes setmanes, a mesura que es destapaven elements franquistes de les forces armades. Ha destacat el seu "sentit del deure i afany de servei", així com la seva "constatada professionalitat" i el seu "consolidat prestigi". Segons el dirigent socialista, totes aquestes virtuts són "pròpies d'unes forces armades del segle XXI, que realitzen una tasca al servei de la nostra democràcia".

Després han intervingut, una per una, cadascuna de les missions a l'exterior, que tampoc no han sortit del guió. L'acte ha estat clausurat per Margarita Robles, que s'ha pronunciat en termes protocol·laris. "A vostès els ha tocat la loteria de poder representar Espanya i lluitar per la pau", els ha dit la ministra de Defensa.

Militars en actiu

El Ministeri de Defensa assegura que els militars d'ultradreta i els xats colpistes com el dels 26 milions d'afusellats no afecten l'exèrcit perquè els seus autors ja no estan en actiu. Tot i això, Público va publicar ahir xats d'oficials i de sotsoficials en actiu on es justifiquen aquelles proclames i s'intercanvien atacs i acusacions infundades, així com burles i escarni, contra els màxims integrants del govern espanyol. En un d'ells, al qual ha accedit el diari, es defensa específicament alts comandaments que deien desitjar afusellaments massius.