Aquest cop no són exmilitars ja retirats en un grup de WhatsApp. El vídeo que ha donat a conéixer aquest dimecres La Marea va ser gravat ara fa un any en instal·lacions militars, les de la Brigada de Paracaigudistes (BRIPAC). Els seus integrants hi apareixen cantant cançons de la División Azul i realitzant salutacions feixistes. No obstant això, des del Ministeri de Defensa prefereixen fer la vista grossa. Margarita Robles ha estat preguntada justament per aquest vídeo, sumat als xats i cartes d'exmilitars, però s'ha limitat a dir que són casos "del passat" i a fer una defensa aferrissada de les Forces Armades espanyoles.

Ha estat preguntada pel PNB a la sessió de control al Congrés, i la ministra de Defensa ha assegurat que són “fets del passat que no representen l’Exèrcit actual”, passant de puntetes pel fet que el vídeo sigui de l’any passat. També ha assegurat que ella com a ministra “té responsabilitat sobre els militars en actiu”, com en realitat és el cas dels protagonistes del vídeo. 

La ministra socialista ha defensat que “l’Exèrcit actual són 120.000 homes i dones perfectament subjectes a la Constitució”. No només això, sinó que ha contraatacat amb duresa, atribuint-ho a “prejudicis” sobre l’Exèrcit espanyol.

Fonts de l'entorn de Margarita Robles insisteixen, primer de tot, que volen contrastar els detalls de la informació, com ara que es tractin d'instal·lacions militars. En segon lloc, des del Ministeri de Defensa minimitzen aquests elements situats fora de la democràcia, perquè les Forces Armades són "exemplars" i es deuen al principi de neutralitat política, com proclama la Constitució espanyola.

En el vídeo publicat per La Marea s'hi veuen soldats espanyols cantant una cançó sobre la División Azul, de la banda de rock neonazi Estirpe Imperial, mentre fan la salutació nazi, braç en alt. Segons el mitjà citat, es tracta d'imatges d'una celebració del dia de la Puríssima, 8 de desembre, de 2019, i van ser gravades a la caserna de la Brigada Paracaigudista (BRIPAC) a Paracuellos del Jarama (Madrid).

Podemos demana mà dura a Robles

Qui ja ha sortit a valorar públicament el vídeo és Unidas Podemos, que ha demanat mà dura a la ministra de Defensa. En una piulada, el seu cap de files al Congrés i portaveu dels comuns, Jaume Asens, ha avisat que "ja no són només militars retirats" i que "és alarmant la infiltració en les forces armades de l'extrema dreta". Per aquest motiu, ha reclamat que, "com a Alemanya, la ministra de Defensa ha d'acabar amb l'apologia del nazisme a l'Exèrcit".

El xat, a la Fiscalia

Robles ja va tancar files amb l'Exèrcit després dels xats i cartes al Rei per part d'exmilitars, en aquell cas ja retirats. Un cas que la ministra de Defensa va posar en mans de la Fiscalia per si podia ser constitutiu de delicte. Des del departament de Robles sostenien llavors que "correspon al ministeri fiscal investigar la seva eventual rellevància penal" i també "per a salvaguardar l'honorabilitat i la pública estima de les Forces Armades". 

"La seva conducta exemplar no té res a veure amb manifestacions que repugnen el respecte degut a una societat democràtica, pluralista i basada en la llibertat política i ideològica", assegurava el Ministeri en el seu comunicat. "I no han de veure perjudicada la seva estimació pública, guanyada amb la seva constant entrega al seu deure, a la societat espanyola i, en aquest temps, als qui pateixen més greument les conseqüències de la pandèmia, per actuacions que els són totalment alienes i que podrien merèixer un retret penal", afegien des de Defensa.