El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha declarat des de Montevideo, a l’Uruguai, on està de viatge oficial, que “la corrupció generalitzada i sistematitzada” i la formulació de lleis que beneficien a uns pocs i no a la majoria social va acabar amb la moció de censura que el va dur al poder l’any 2018. D’aquesta manera, Pedro Sánchez ha volgut contraposar els casos de corrupció que en l’actualitat esquitxen al seu partit, el PSOE, i al principal partit de l’oposició, el PP. En una roda de premsa conjunta amb el president uruguaià, Yamandú Orsi, Sánchez ha volgut deixar clares les diferents formes d’actuar d’ambdós partits davant la corrupció quan ha estat preguntat per la responsabilitat que tenen els dirigents del PSOE i el PP després de l’esclat del cas Montoro durant el passat cap de setmana i els avenços en la investigació del cas Cerdán amb noves declaracions a l’Audiència Nacional aquest dilluns.

En paraules del president Sánchez, el que s’ha de fer és respondre de forma immediata davant d’aquests casos, com sosté que va fer ell en sortir a la llum el cas Koldo, que ha acabat derivant en el cas Cerdán després de la publicació del demolidor informe de l'UCO que implicava l’exsecretari d’organització del PSOE en la trama d’adjudicacions irregulars que s’investiga. En segon lloc, ha dit, s’ha de col·laborar amb la justícia, i, en tercer lloc, ha afegit, s’han “d’aportar solucions per preveure i anticipar suposats casos de corrupció”, el que hauria fet el seu partit, i el seu govern, en la compareixença al Congrés el passat 9 de juliol en què va presentar una bateria de mesures per lluitar contra la corrupció.

La moció de censura va “acabar” amb la “corrupció generalitzada”

En aquest sentit, segons Sánchez, “la corrupció generalitzada i sistemàtica” que s’ha vist en el cas Montoro d’utilitzar el ministeri d’Hisenda i tot el govern espanyol per “legislar sobre la base del cobrament de comissions”, o en el cas Kitchen, amb la “instrumentalització de la policia per perseguir adversaris polítics o obstruir l’acció de la justícia”, “va acabar l’any 2018 amb la moció de censura i el canvi de govern”. L’oposició ha pressionat als diferents socis de la investidura de Pedro Sánchez perquè se sumessin a una eventual moció de censura per fer caure a Sánchez pels casos de corrupció que presumptament afectarien el seu entorn personal i polític, però ha anat reculat l'ofensiva davant la seva negativa. Després d’aposat per esperar a veure “quin era el recorregut judicial” del cas Montoro i per deixar treballar a la justícia, ha volgut reivindicar “l’autonomia política” que segons ell té el govern i que no van tenir els governs del PP amb José María Aznar i Mariano Rajoy.

Legislar “en benefici d’una elit”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha denunciat que, a més de “l’acte suposadament comès per importants ministres” dels governs de José María Aznar i Mariano Rajoy, es va legislar “en benefici d’una elit i contra l’interès de la majoria social del país, previ pagament de comissions”. “Això és de tot menys autonomia política”, ha subratllat. “I aquest Govern, en contraposició al que passava a Espanya fins a l’any 2018, reivindica i exerceix la seva autonomia política”, ha dit Sánchez. “Nosaltres tenim molt clar d’on venim i perquè anem”, ha reivindicat, subratllant que el seu govern progressista fa política per a la majoria social.

El president ha insistit en el fet que “abans es legislava per a persones i empreses amb noms i cognoms, el que desconeixíem és que era a conseqüència d’un pagament de comissions irregulars i, per tant, suposades activitats delictives”. “Avui, en canvi, hi ha un govern que reivindica amb orgull la seva autonomia política i la defensa de l’interès general”, ha volgut remarcar. 

Roda de premsa des de Montevideo

Aquestes declaracions arriben des de Montevideo, després de la cimera bilateral que han mantingut ambdós mandataris que ha servit per signar "sis acords de col·laboració" en matèries com ara la lluita contra la delinqüència internacional. Una de les qüestions que han discutit és l'acord comercial entre la Unió Europea i el Mercosur, i en aquest sentit ambdós han coincidit en la necessitat "imperiosa, màxima" -adjectius que ha utilitzat Sánchez- de culminar un pacte "que es pot tancar com més aviat millor". El president espanyol l'ha considerat important, més enllà de la qüestió comercial, pel "missatge d'obertura que trasllada" en ple daltabaix de les relacions internacionals provocades per l'administració Trump.

A més, Pedro Sánchez ha menystingut el rebuig del Congrés al decret sobre l'apagada elèctrica, que no ha prosperat al ple escombra, l'últim de la cambra baixa espanyola abans de les vacances d'estiu, pels vots en contra de PP, Vox, Junts, Podem, UPN, el BNG i, finalment, del diputat de Chunta Aragonesista, que ha trencat la disciplina de vot de Sumar. El cap del poder executiu espanyol ha subratllat que es tracta d'una norma "en benefici de la ciutadania i de l'interès general", i ha considerat que "els que van al Congrés a votar en contra del govern" fan "de tot menys política". Tot i això, ha anunciat que el govern tornarà a presentar el decret a la cambra i que "serà aprovat", i ha posat com a exemple l'Agència Pública de Salut, també tombada per la cambra en el primer intent i que ha augurat que avui tirarà endavant.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!