Una reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha estat el desllorigador de la crisi oberta entre els dos partits després que aquest matí el líder socialista hagi anunciat que ajornava la mesa de diàleg entre governs fins després de les eleccions catalanes i la formació de nou Govern. Un moviment que havia enutjat profundament els republicans, que demanaven una rectificació. Així ho ha avançat Tv3 i ho ha pogut confirmar El Nacional de fonts coneixedores de la trobada. 

L'ajornament de la mesa de negociació entre governs imposada per Pedro Sánchez havia caigut com una gerra d'aigua freda a la seu d'ERC que, després de més d'un mes de negociacions, va aconseguir pactar amb els socialistes un diàleg per resoldre el conflicte polític a canvi d'abstenir-se a la investidura. Els republicans exigien aquest migdia una rectificació, i avisaven que no fer-ho seria un "incompliment flagrant de l'acord". De fet el document signat pels dos partits imposava la convocatòria de la primera trobada 15 dies després de la formació de govern a l'Estat. I, això, es va complir el passat dilluns.

Tot i la contundència del comunicat emès aquest migdia per ERC, on acusava el PSOE de cometre una "irresponsabilitat" aturant el diàleg, els republicans es mostraven prudents amb les conseqüències que podia tenir l'incompliment de l'acord. Durant la tarda, fonts del partit es limitaven a demanar una rectificació i evitaven lligar-ho amb la negociació pressupostos de l'Estat, com sí que havien fet en anteriors ocasions, quan asseguraven que no hi hauria "legislatura" si no hi havia avenços en aquest sentit. Mentrestant, a Madrid, Sánchez i Rufián intentaven trobar una solució i finalment, així ha estat. 

A les set de la tarda, el govern espanyol ha emès un comunicat on defensava que, per "descartar qualsevol dubte respecte la voluntat de diàleg", s'obrien a celebrar la mesa de diàleg entre governs acordada "abans de les eleccions catalanes". Des d'ERC es mostren satisfets amb la rectificació i consideren que és "obvi" que calia un nou moviment perquè "els acords s'han de complir". "Hem demanat que es complissin els acords i es farà. Res més", afegeixen des de la seu de Calàbria.

Malgrat la rectificació, en el comunicat de Moncloa es deixa clar que consideren que amb l'avançament electoral decidit per Torra després dels pressupostos, "no es donen les millors circumstàncies per iniciar el diàleg entre governs", però asseguren que després que s'hagi "posat en dubte" la voluntat de l'executiu de "dialogar i complir amb els acords pactats", han accedit a celebrar la reunió abans dels comicis. De moment, però, encara no hi ha data fixada per la trobada, que podria donar-se a conèixer després de la reunió que mantindran els presidents Sánchez i Quim Torra dijous que ve.

Sense diàleg no hi ha suport

El líder republicà, alhora, ha alertat al PSOE que si no hi ha mesa de negociació entre governs per resoldre la crisi entre els dos territoris "no té sentit" que ERC doni suport al govern de Pedro Sánchez. Ho ha dit a Catalunya Ràdio, després de la reunió que ha mantingut amb l'equip del líder socialista que ha servit perquè la Moncloa.

El portaveu dels republicans al Congrés ha explicat que l'únic que ha fet el seu partit avui ha estat "intentar que es complissin els acords pactats", i en aquest sentit ha recordat que durant el debat d'investidura ja va dir que "si no hi ha mesa, no hi ha legislatura".

Per tot plegat el líder republicà ha celebrat el retorn del PSOE a la mesa de negociació -en la qual, ha dit, es podrà parlar "de tot"- i ha celebrat que gràcies a aquest instrument per primer cop "se sabrà quina és la proposta del govern espanyol".