Finalment hi haurà reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra el dijous 6 de febrer a Barcelona. Després de dies sembrant dubtes i estudiant el nou escenari, la Moncloa ha apostat per mantenir la trobada. Això sí, l'avançament electoral a Catalunya ho canvia tot. Ara des de l'executiu espanyol endarrereixen la constitució de la mesa de diàleg bilateral entre l'Estat i la Generalitat. El termini acordat entre el PSOE i ERC ja s'havia incomplert. Però anirà encara més enllà: un cop els catalans hagin anat a les urnes i s'hagi constituït el nou Parlament de Catalunya. Ara per ara, ni tan sols hi ha data de comicis. El president espanyol aprofitarà la reunió de dijous que ve per trobar-se, també, amb Ada Colau i Núria Marín.

El govern espanyol ha emès un comunicat amb cinc punts aquest dijous al migdia. En primer lloc, des de l'executiu de coalició expressen "respecte" per la decisió del president Torra d'avançar les eleccions catalanes i "manté la seva voluntat d'iniciar el procés de diàleg amb les institucions catalanes per resoldre el conflicte polític". Ara bé, el tercer punt introdueix els matisos: "El govern espera poder iniciar aquest diàleg quan hagi parlat el poble català i es constitueixi el nou Parlament, així com el nou Govern". La Moncloa recorda que "com més aviat se celebrin les eleccions i hi hagi nou Govern, més aviat iniciarem el diàleg". És a dir, probablement ja sense Torra com a president.

Fins llavors, el diàleg se circumscriurà al dia a dia. "Resulta evident que el procés electoral no impedeix la necessària relació entre administracions per resoldre els problemes urgents de la societat catalana", sostenen des de la Moncloa, i posen l'exemple de les conseqüències de la borrasca Gloria. L'executiu expressa la seva voluntat de "mantenir aquesta col·laboració entre els diferents ministeris".

El dirigent socialista no només serà el dijous 6 a Barcelona, sinó que allargarà l'estada fins a l'endemà. Després de reunir-se amb el president Torra, Sánchez té intenció de trobar-se el divendres 7 amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, així com amb l'entitat Barcelona Global, que aplega 221 empreses, centres d'investigació, emprenedors, escoles de negocis, universitats i institucions culturals.