El nou govern espanyol està deixant tot de girs de guió. Hores després d'ajornar la mesa de diàleg bilateral amb la Generalitat fins passades les eleccions catalanes, La Moncloa ha decidit rectificar. Ara estan disposats a constituir l'espai de diàleg abans dels comicis. Amb això volen deixar clara la seva "voluntat de dialogar", que consideren que ha estat qüestionada a Catalunya, malgrat considerin que el context electoral no és el més idoni per a la interlocució. Quan s'ha conegut el primer comunicat aquest migdia, ERC ha denunciat un "incompliment flagrant" de l'acord d'investidura i ha reclamat una rectificació immediata. Llavors, la mesa, ara per ara, podria constituir-se després de la reunió de presidents de dijous que ve. Les eleccions no tenen ni data.

En un segon comunicat fet públic aquest dijous a la tarda, l'executiu de coalició surt al pas per a "descartar qualsevol dubte respecte de la nostra voluntat de dialogar", i és per això que expressen la seva "disposició a celebrar la mesa de diàleg entre governs acordada abans de les eleccions catalanes". Subratllen la "clara vocació d'iniciar el diàleg amb el Govern de Catalunya", malgrat que el context no sigui l'òptim.

Malgrat la rectificació, des de La Moncloa assenyalen que, amb l'avançament electoral decidit per Torra després dels pressupostos, "no es donen les millors circumstàncies per iniciar el diàleg entre governs, quan un d'ells ha posat punt i final a la legislatura i el nou Govern no podrà constituir fins a la celebració de les eleccions anunciades". El comunicat també lamenta que "al llarg del dia d'avui hem escoltat posar en dubte la nostra voluntat de dialogar i el nostre compromís de complir amb els acords pactats", un extrem que neguen rotundament.

Després de fer-se públic el primer comunicat, en un missatge a les xarxes socials, el dirigent d'ERC Sergi Sabrià ha avisat que no hi ha "temps per perdre" perquè "queden molts mesos per les eleccions". "És urgent obrir la via política", ha afirmat, exigint també que a la reunió entre presidents, prevista per dijous 6 de febrer, es posi "data imminent a la mesa entre governs".