El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatjarà el pròxim dimarts a Alemanya per reunir-se amb el canceller Olaf Scholz, amb qui comparteix el desig d'impulsar la interconnexió gasística d'Espanya a través dels Pirineus, conegut com a Midcat. La intenció de la trobada és tractar de convèncer al president francès, Emmanuel Macron, que ha mostrat recels davant del projecte. Fins ara ha manifestat sempre el seu rebuig a aquest projecte, que convertiria a Espanya en l'alternativa a Rússia com a distribuïdor gasístic. Sánchez, que es troba de gira llatinoamericana per Colòmbia, Equador i Hondures, ha parlat sobre aquesta interconnexió energètica amb França. En una roda de premsa conjunta amb el president colombià, Gustavo Petro, ha defensat que la Comissió Europea ja reconeix aquesta connexió com a prioritària en els seus plans energètics per al futur i ha aprofitat per agrair l'interès de Scholz a impulsar-la tal com va reclamar públicament fa uns dies.

Objectiu: convèncer Macron

El viatge de Sánchez a Berlín s'ha organitzat a la desesperada després de les últimes declaracions de Macron. En una conversa informal amb els periodistes colombians, Sánchez va explicar aquest dimecres que no es dona per perduda l'opció del Midcat, que connecta Espanya amb França, i que intentarà persuadir als francesos que és la millor opció, la més racional.  Va reconèixer que França sí que va desbloquejar connexions elèctriques pendents, però no la gasística, i pretén que Macron es convenci i el seu país no sigui un coll d'ampolla per a permetre que la península Ibèrica deixi de ser una illa energètica i contribuir a la resposta que Europa ha de donar al "xantatge energètic" del president rus, Vladímir Putin. Però va advertir que si França manté el seu rebuig, existeix un pla B que també figura entre les alternatives de la Comissió: una interconnexió energètica d'Espanya amb Itàlia.

Trobada entre Sánchez i Scholz

Enmig d'aquest debat, Sánchez viatjarà el dimarts a Alemanya, convidat per Scholz encara que no en un format bilateral, sinó en un altre de caràcter més ampli que fonts del govern espanyol expliquen que encara està per concretar-se definitivament. Els dos mandataris es reuniran al castell de Meseberg, situat a uns 70 quilòmetres de Berlín, un lloc que el govern alemany té destinat a casa d'hostes de destacats dirigents internacionals i pròxim al llac Huwenow. Aquest ja va ser l'escenari en 2015 d'una cimera que van protagonitzar els aleshores caps de govern de tots dos països, Mariano Rajoy i Angela Merkel. Durant la seva conversa amb els informadors, Sánchez va explicar aquest dimecres que la seva presència a Alemanya respon a una iniciativa del govern alemany que li van proposar abans de l'estiu i que la invitació és un motiu d'orgull per a Espanya. El líder del PSOE va recalcar que la qüestió energètica serà protagonista a Europa durant els mesos de setembre i octubre pel pla de contingència de Brussel·les i pel debat sobre la reforma del mercat de l'electricitat.