El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha desgranat aquest dimecres l'alternativa que estudia en el cas que no s'acabi de concretar el gasoducte Midcat i, per tant, la interconnexió de la península Ibèrica amb França. "Si no tira endavant el pla A, caldrà buscar el pla B, i el pla B és la interconnexió de la península Ibèrica amb Itàlia", ha anunciat Sánchez. Així doncs, l'aposta passaria per fer la connexió amb el país transalpí si fracassa l'aposta pel Midcat. Aquesta decisió s'ha conegut en la roda de premsa que el cap de l'executiu estatal ha protagonitzat amb el president de Colòmbia, Gustavo Petro, després de la reunió que han mantingut ambdós mandataris per la visita institucional del primer al país colombià.

El també secretari general del PSOE ha detallat que "dins del projecte RePowerEU consta la interconnexió de la península Ibèrica amb França —és a dir, el projecte del Midcat—" i, per tant, Sánchez ha defensat "la determinació del govern espanyol per poder desenvolupar aquesta infraestructura". La reacció del president espanyol arriba pocs dies després que França hagi tancat de nou la porta a aquesta iniciativa perquè, malgrat tot, "el Midcat trigaria molt a poder estar operatiu i, d'aquesta manera, no ajudaria a respondre a la crisi energètica actual". Per la seva banda, Brussel·les s'ha ofert a finançar l'operació per completar el gasoducte d'interconnexió pirenaica, però amb la condició que París hi estigui d'acord, fet que ara com ara sembla impossible.

"Si no es pot fer per dificultats de política domèstica, hi ha una alternativa que també consta en el projecte RePowerEU, que és fer la interconnexió d'Espanya amb Itàlia", ha volgut subratllat Pedro Sánchez. Un Sánchez, per cert, que ha estat presentat a la compareixença amb el seu homòleg de Colòmbia com a "president del govern de la República d'Espanya", un fet que ha provocat els riures dels presents a la sala i del propi mandatari estatal. Una confusió que arriba, a més, uns dies després del gest despectiu de Felip VI durant la cerimònia de presa de possessió de Gustavo Petro. El rei no es va aixecar —a diferència de la resta d'assistents— quan s'exhibia una espasa de Simón Bolívar.

Sánchez, confiat en l'aprovació del decret energètic

El govern espanyol farà front aquest dijous a un nou test dur, que serà l'aprovació del decret energètic. L'executiu preveu que el podrà tirar endavant amb el suport dels seus socis, però el neguit a primera hora del matí d'aquest dimecres era destacable perquè no estava clara la posició d'alguns d'aquests partits que van votar favorablement la investidura de Pedro Sánchez. Preguntat per aquesta qüestió durant la roda de premsa celebrada a Bogotà, el president de l'executiu estatal ha indicat que "les votacions sempre són difícils, complexes, però acabem tirant-les endavant".

En tot cas, la formació que ja ha anunciat que votarà en contra del decret és el Partit Popular, un fet que Pedro Sánchez ha criticat amb contundència. "El que seria sorprenent és que el principal partit de l'oposició donés suport a algun decret llei del govern, cadascú haurà d'explicar les raons per les quals vota en contra d'un reial decret que és important en un context inflacionista per la classe mitjana treballadora", ha reflexionat. El socialista ha afirmat novament que el PP fa una "oposició negacionista".