Pedro Sánchez també dona el seu vistiplau. El president espanyol s'ha pronunciat aquest dimarts sobre la proposta feta la setmana passada pel seu homòleg alemany, Olaf Scholz, qui va instar els seus socis europeus a acabar el gasoducte Midcat amb la intenció d'abastir el seu país, precisament en un moment en què es veu amenaçat per la falta de subministrament energètic a causa de la guerra amb Rússia. El projecte, iniciat el 2010, resta actualment interromput en territori català, a l'altura d'Hostalric, des del 2019, i manquen 226 quilòmetres per construir en el seu traçat pels Pirineus i fins a territori francès que servirien per unir la península Ibèrica amb l'Europa central.

El mandatari espanyol ha afirmat que la finalització de les obres és quelcom que el seu govern "ve reclamant i demanant des de fa molt de temps", i ha recordat que anteriors administracions centrals també van donar la seva llum verda. "Esperem en poc temps poder complir aquest somni", ha dit. Sánchez no ha especificat terminis, si bé la ministra Teresa Ribera va assenyalar que podria estar llest en vuit o nou mesos. A més, ha recalcat que el Midcat ha de servir també per transportar hidrogen verd, un producte pel qual el govern espanyol està fent una aposta decidida i que creu que hauria de ser l'energia del futur d'Europa.

La setmana passada ja va ser l'executiu català qui, de la mà del president Pere Aragonès i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, acollia favorablement la idea. "Vam ser els primers a reclamar el rellançament del Midcat. En això coincideixo amb el canceller alemany, Olaf Scholz", va dir Alsina en una piulada a Twitter. En aquesta línia, també va destacar la "importància estratègia" de Catalunya "com a pont entre la Unió Europea i la Mediterrània, i més ara amb l'atac rus a Ucraïna". Per la seva banda, però, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, urgia prudència, i advertia que "el projecte del Midcat no serà ni fàcil ni ràpid".

La coalició no caurà

D'altra banda, Pedro Sánchez també ha rebutjat qualsevol possibilitat que el govern de coalició caigui abans de finalitzar la legislatura. Ha declarat estar "extremadament orgullós" de la feina dels seus ministres, i ha lamentat que els mitjans de comunicació informin sobre una hipotètica crisi de govern. "Faig una crida a què els mitjans de comunicació informin perquè em trobo amb notícies que ni tan sols he pensat". Així, ha advertit que alguns mitjans "intoxiquen" i publiquen "especulacions" que només tenen l'objectiu d'aconseguir que ell respongui "i digui que efectivament no hi ha cap crisi de govern i es traslladi una imatge que aquest no és un govern estable".