En la línia de la Unió Europea, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presidit aquest dimecres una reunió de ministres per abordar el passaport digital de vacunació, "fonamental" per recuperar la mobilitat internacional, segons subratlla el mateix executiu. A més, assegura que l'ús del certificat de vacunació "permetrà que tothom pugui seguir viatjant d'acord amb les indicacions sanitàries".

Els passaports de vacunació o Green Digital Pass, segons la denominació utilitzada per la Comissió Europea, seran un instrument important per facilitar el retorn a una mobilitat segura. I demana remar tots en una mateixa direcció: "La Unió Europea i l'OCDE treballem perquè els països aprovin com més aviat un marc per a la creació de certificats digitals". Un segon objectiu de Sánchez, òbviament a banda de la mobilitat, és el turisme "que no augmenti el risc sanitari". En aquesta base de dades que es vol crear només s'inclourà informació de vacunació i altres elements sanitaris com les proves PCR, o si la persona ha superat el coronavirus o té anticossos.

El detall de les dades es posa de manifest perquè volen reiterar que "l'ús dels certificats mai serà discriminatori per a les persones no vacunades, que podran seguir viatjant d'acord amb les indicacions sanitàries". Des del govern espanyol, situen Espanya "com un dels països que ha impulsat la iniciativa a tota la Unió Europea". Per això, també demana tenir les eines tecnològiques preparades per iniciar la mobilitat "quan les dades d'incidència del virus ho permetin". I va més enllà demanant que aquesta mobilitat també es permeti a països tercers. Per això, rau en el fet que un passaport de "caràcter únic" donarà la credibilitat i control necessaris.

La UE també accelera el procés

La Comissió Europea posa en marxa tot l'engranatge. El proper 17 de març presentaran el Green Digital Pass. Tant la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, com el vicepresident, Margaritis Schinas, han anunciat aquesta proposta legislativa a través de les seves xarxes socials. Segons han explicat, aquests certificados inclouran la següent informació, en la línia del que demana Sánchez: prova que una persona ha estat vacunada,  resultats de les proves per a aquells que encara no van poder vacunar-se i informació sobre la recuperació del virus. L'objectiu final? "Facilitar la vida dels europeus", conclou Von der Leyen.

Malgrat que aquest certificat compta cada vegada amb més suports, encara hi ha estats membres que es resisteixen. La ministra d'Exteriors de Bèlgica, Sophie Wilmes, no amaga els seus dubtes sobre aquesta iniciativa: "Per Bèlgica, no és qüestió de lligar la vacunació a la llibertat de moure's per Europa. El respecte del principi de no discriminació és més fonamental que mai ja que la vacunació no és obligatòria i l'accés a la vacuna encara no és generalitzat". França també és reticent i tem una ruptura que permetria els viatges a una minoria que ja va ser vacunada, contra una majoria que encara no està immunitzada.

Fotografia principal: reunió de ministres presidida pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez