La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, ha dit aquest dilluns en una entrevista a TVE que el passaport Covid que es planteja la Unió Europea "ha d'arribar abans de l'estiu". Així doncs, la ministra manté l'esperança en aquesta eina que permetria impulsar de nou el sector turístic després de l'impacte de la pandèmia de la Covid durant aquest darrer any. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, també ha augurat un estiu amb turistes a Catalunya en una entrevista a RAC1.

"Estem interessats a tenir al més aviat possible aquest instrument harmonitzat per a poder recuperar el turisme", ha admès Calviño, qui diu que l'Estat espanyol és un dels països més interessats en aquesta eina. La ministra ha avançat que en els pròxims dies hi haurà una reunió entre tots els ministeris afectats per mirar les fórmules legals que han de permetre la seva implantació a l'Estat. Aquest, segons Calviño, "és un tema fonamental per al nostre país" per "restablir la confiança dels ciutadans i que tornin els turistes".

Els vint-i-set països de la Unió Europea van acordar la setmana passada desenvolupar un sistema per compatibilitzar els diversos passaports de vacunació que estan elaborant els països membres. La Comissió Europea (CE) té ara tres mesos per a definir les condicions tècniques d'aquest sistema. Els líders europeus confien que estigui operatiu "en els pròxims mesos" i "per a l'estiu", tal com va reconèixer la cancillera alemanya, Angela Merkel, divendres passat després de la cimera celebrada.

Detalls per concretar

Merkel va reconèixer que alhora que es resolen els detalls tècnics d'aquesta eina, cal adreçar també els detalls polítics. En aquest sentit, va dir que seria inequitatiu o injust que no s'hagués ofert la vacuna a tothom abans que es permetin els viatges. El comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, també es va mostrar en aquesta línia a mitjans de febrer i va dir que la condició per poder utilitzar aquest certificat hauria de ser que els qui vulguin ser vacunats hagin pogut fer-ho aleshores.

El president de l'Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), Amós Garcia, es va mostrar aquest diumenge contrari a un passaport Covid per a poder viatjar, atès que, entre altres raons, augmentaria la bretxa social entre països rics i en vies de desenvolupament, els quals tenen menys accés a la vacuna.

Tot i això, el projecte europeu per a un certificat per a viatjar avança. Segons va detallar el primer ministre de Portugal, el socialista António Costa, divendres passat després de la celebració de la cimera hi ha el "desig" que existeixi aquest passaport a l'estiu, tot i que la Comissió encara ha de comptar amb "informació científica consolidada sobre el grau d'immunització assegurat per les vacunes i per la immunització aconseguida per haver passat el virus".