L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha atribuït a Espanya una caiguda de l'11,6% del PIB per a aquest any. El 2021 l'organització preveu un creixement econòmic del 5% el 2021 i del 4% el 2022. Fa gairebé dos mesos, el govern espanyol va predir que la caiguda del PIB per a aquest any seria de l'11,2%.

La OCDE ha actualitzat les seves perspectives econòmiques per a Espanya pronosticant una caiguda més suau del prevista. Segons l'organització, la caiguda del PIB per a 2020 serà menor de l'estimat anteriorment malgrat la segona onada del Covid-19. A més, també es preveu un menor increment de la taxa d'atur del previst, mentre ha mantingut sense canvis la previsió de creixement de l'economia per a 2021.

Pronòstics previs

Aquest 11,6% reflecteix una millora en els pronòstics de la OCDE. Al juny, l'última vegada que la OCDE va oferir pronòstics per a Espanya, l'organisme considerava que l'economia s'enfonsaria un 14,4% si es produïen dues onades.

Tanmateix, la previsió de creixement per al 2021 s'ha mantingut igual a la informada el juny passat.

L'organisme presidit per Ángel Gurría ha explicat que l'"elevada incertesa" i les condicions "adverses" del mercat laboral afectaran negativament el consum, mentre que la recuperació de la demanda externa ajudarà el creixement econòmic el 2021 i el 2022. L'esperança es manté en el desenvolupament de les vacunes.

Nivells d'atur

Els nous pronòstics de la OCDE en aquest àmbit també són millors que les seves estimacions de juny. L'organisme preveu que la taxa d'atur se situarà en el 15,8% aquest any, que s'elevarà fins al 17,4% el 2021 i que descendirà lleument fins al 16,9% el 2022.

L'organisme ha fet patent la desigualtat en la recuperació, ja que la majoria de treballadors que segueixen en ERTO es concentren en certes regions i sectors més afectats per la crisi. Per exemple, el sector de la manufactura, aparentment més estable, continua recuperant-se, però el dels serveis manté el seu descens, tal com és sector turístic.

A més, la OCDE estima que la ràtio d'endeutament-PIB rondarà el 120% durant els pròxims dos anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat