Pedro Sánchez rebutja l’oferiment d’última hora que ha fet Albert Rivera aquest dilluns. El líder de Ciutadans ha proposat una abstenció de Ciutadans i el PP per a evitar la repetició electoral a canvi de l’aplicació de l’article 155 en cas de desacatament de la sentència de l’1-O, el compromís de no indultar els presos polítics o la formació d’una gran coalició amb Navarra Suma. Però des de Ferraz responen que no hi ha cap base. “No hi ha raons objectives” per assumir aquestes condicions, repliquen fonts socialistes.

"Pedro Sánchez sempre ha demanat l'abstenció tècnica a tots dos", subratllen fonts del PSOE. "Si aquests són els punts, es demostra que no hi ha raons objectives. A Navarra hi ha un govern que defensa la Constitución, a Catalunya el govern d'Espanya també vetlla pel compliment de la Constitució i volem abaixar els impostos a la classe mitjana", afegeixen des de l'entorn de Pedro Sánchez.

En aquest sentit, els socialistes remarquen que "no hi ha cap de les tres raons que impedeixi l'abstenció". En primer lloc, perquè "no hi ha pacte amb Bildu ni n'hi haurà" a Navarra. En segon lloc, perquè "el 155 s'aplicaria si la situació constitucional ho requereix, com ja es va fer". I finalment, perquè "no apujarà la pressió fiscal sobre les classes mitjanes i treballadores". És per això que els socialistes insisteixen en la "invitació" a desbloquejar la investidura.

En declaracions posteriors des d’Almansa (Albacete), on ha visitat zones afectades pel temporal, el dirigen socialista ha insistit en una “abstenció tècnica” i en la necessitat d’un govern progressista. “Quan un escolta la proposta del senyor Rivera, no hi ha cap obstacle real perquè s’abstinguin”, ha reiterat Sánchez, que ha garantit que, si la situació de "ruptura" legal ho requereix, tornaran a aplicar l’article 155 "amb la mateixa contundència i proporcionalitat". No obstant això, ha recordat la sentència del Tribunal Constitucional “que limita els supòsits en els quals es pot aplicar”.

La "solució d'Estat" de Rivera

La proposta de Rivera per evitar la repetició electoral arriba el mateix dia que el rei Felip VI ha posat en marxa l'última ronda de consultes amb els partits polítics, després de la qual, dimarts, haurà de sospesar si els números arriben per intentar una nova investidura de Pedro Sánchez. No obstant això, la data límit s'acaba el 23 de setembre, quan es dissoldrien automàticament les Corts espanyoles i es convocarien eleccions generals per al 10 de novembre. Rivera i Casado han quedat aquest dilluns a la tarda al Congrés dels Diputats per reunir-se i estudiar aquesta proposta.

Pel que fa a Catalunya, les condicions de Ciutadans al PSOE són dues: que es comprometi a no indultar els presos polítics en cas de condemna del Tribunal Suprem i la formació d’una taula per a “planificar” l’aplicació de l’article 155 a Catalunya si el Govern no acata la sentència. Per altra banda, també plantegen “recuperar Navarra per a Espanya” —que trenqui el govern del PSN amb Geroa Bai i Podemos i aposti per una coalició amb Navarra Suma— i una nova política econòmica sense pujades d’impostos.

Per la seva part, el PP, element imprescindible en aquesta equació, ha passat la pilota als socialistes. “És Pedro Sánchez qui ha de respondre a Albert Rivera, ja que fins ara ha rebutjat totes aquestes propostes del PP”, han assegurat des de l'entorn de Pablo Casado després de l'oferiment pública de Ciutadans.