Cop d'efecte d'Albert Rivera al temps de descompte. Quan la legislatura està arribant a la vora del precipici, el líder de Ciutadans ha ofert una "solució d'Estat". Aquesta proposta, que ha traslladat prèviament a Pablo Casado, passa per abstenir-se tots dos en la investidura de Pedro Sánchez a canvi de recuperar el govern de Navarra, aplicar el 155 a Catalunya en cas de desacatament de la sentència de l'1-O, prohibir els indults als presos polítics i mantenir una política econòmica que no apugi els impostos. "Estem disposats a fer-ho, però Sánchez s'ha de comprometre amb Espanya i els espanyols", ha assegurat després de reunir aquest dilluns l'executiva del seu partit.

La proposta de Rivera per evitar la repetició electoral arriba el mateix dia que el rei Felip VI ha posat en marxa l'última ronda de consultes amb els partits polítics, després de la qual, dimarts, haurà de sospesar si els números arriben per intentar una nova investidura de Pedro Sánchez. No obstant això, la data límit s'acaba el 23 de setembre, quan es dissoldrien automàticament les Corts espanyoles i es convocarien eleccions generals per al 10 de novembre. Rivera i Casado han quedat aquest dilluns a la tarda al Congrés dels Diputats per reunir-se i estudiar aquesta proposta.

Pel que fa a Catalunya, les condicions de Ciutadans al PSOE són dues: que es comprometi a no indultar els presos polítics en cas de condemna del Tribunal Suprem i la formació d’una taula per a “planificar” l’aplicació de l’article 155 a Catalunya si el Govern no acata la sentència. Per altra banda, també plantegen “recuperar Navarra per a Espanya” —que trenqui el govern del PSN amb Geroa Bai i Podemos i aposti per una coalició amb Navarra Suma— i una nova política econòmica sense pujades d’impostos.

El president de Ciutadans ha anomenat "govern constitucionalista" aquesta via. Rivera ha defensat que és una "solució viable" que permetria sortir del bloqueig polític que viu l'Estat espanyol "en 30 segons". En aquest sentit, ha criticat que el PSOE i Unidas Podemos "fa mesos que ens fan perdre el temps i els diners".

"Si l'esquerra es baralla, els constitucionalistes sí que hem d'estar a l'altura", ha assegurat Rivera, que s'ha estalviat tots els retrets habituals cap al dirigent socialista. "Si és capaç de dir que 'sí' a aquests tres compromisos, avui podem dir als espanyols que no hi ha eleccions", ha conclòs.

Donada l’aritmètica del Congrés dels Diputats, l’abstenció hauria de ser conjunta del PP i Ciutadans, perquè amb només l’abstenció un d’aquests partits no n’hi hauria prou perquè tirés endavant una investidura ni en primera ni en segona votació.