El president espanyol, Pedro Sánchez, ha ironitzat sobre l'agenda "llunàtica" i "marciana" del PP i de Vox, i ha promès que el seu govern "ha fet passos i seguirà fent-ne per a la normalització, la concòrdia i la convivència a Catalunya". Ha verbalitzat aquest últim compromís en resposta al portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, a qui –juntament al d'ERC, Gabriel Rufián- ha agraït el suport als pressupostos de l'Estat.

En canvi Sánchez ha criticat el 'no' de JxCat als pressupostos, que al seu entendre l'alinea amb la dreta espanyola, i ha retret a Laura Borràs la primera convocatòria d'ajudes de la Generalitat als autònoms. "Nosaltres tenim un pla seriós, no farem com a Generalitat que va obrir unes ajudes per als primers 1.000 autònoms".

A Borràs li ha retret que en els seus discursos la candidata de Junts refermi l'autogovern de la Generalitat, però "quan venen maldades la culpa sempre és del govern d'Espanya, que roba, i no de la Generalitat per no posar prou recursos". "Nosaltres hem suspès les regles fiscals i els ajuntaments i les comunitats tenen recursos per fer-se responsables les seves pròpies decisions".

També ha acusat Borràs de tenir una actitud "que s'assembla molt a la dreta espanyola", com per exemple amb el seu rebuig als pressupostos generals de l'Estat. En aquest sentit ha apuntat que "de facto" la seva posició configura una aliança amb la dreta i la ultradreta espanyoles.

En canvi ha agraït el suport d'ERC a "uns pressupostos progressistes" que "seran bons per a Catalunya i per a Espanya" i que "superen el que s'estableix al mateix estatut d'autonomia". També ha agraït el discurs del PDeCAT i el fet que hagin "prioritzat l'interès de Catalunya als seus interessos partidistes".

"Agenda llunàtica del PP i Vox"

Sánchez ha fet befa de l'agenda "llunàtica" del PP i la directament "marciana" de Vox, que segons ha recollit l'acusen de liderar "un règim judeomasònic socialcomunista i bolivarià". "Tornin a la terra i comencem a parlar dels problemes reals i dels desafiaments que tenim per davant", ha afirmat durant la seva compareixença al Congrés per abordar l'últim Consell Europeu.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en el seu segon torn de paraules i després de rebre dures crítiques del líder de l'oposició, Pablo Casado, i del líder de Vox, Santiago Abascal. A Casado l'ha acusat de buscar qualsevol motiu –fins i tot la felicitació de Nadal- per confrontar amb ell. "Bones festes, bon Nadal, faci-s'ho mirar", li ha etzibat.

En aquest marc ha recordat que ETA va deixar de matar fa 10 anys "amb un govern socialista a Madrid i a Euskadi". "Parlen de risc de la constitució espanyola, la que no van votar, quan els únics articles de la Constitució que s'incompleixen són els de la renovació del CGPJ", ha dit.

"L'agenda de Casado és una agenda llunàtica amb problemes fantàstics amb nens amenaçats pels professors i una alarma que és el pretext per implantar una dictadura que ningú veu per enlloc", ha dit. "Qui posa més en risc la democràcia, un govern legítimament elegit o una presidenta que comparteix punt per punt la carta d'uns militars colpistes?" li ha preguntat.

A Abascal li ha recordat que considera el seu govern "il·legítim que conspira per exterminar la seva població començant per les feministes a les que va posar en risc el 8-M servint-se d'un virus xinès amb la complicitat de l'OMS". Un discurs, ha afirmat, "marcià".

A la líder de Cs, Inés Arrimadas, li ha reconegut els "gestos" però li ha retret que a "l'hora de la veritat" la seva formació sempre acabi votant amb la dreta. "Nosaltres hem estès la mà a Cs", ha dit abans de retreure a Arrimadas que acusi el govern espanyol de pactar amb els independentistes.