El debat d'avui al Congrés ha tractat de moltes coses menys dels punts pels quals Pedro Sánchez ha comparegut. Almenys entre les formacions independentistes, el clima preelectoral ja s'ha instal·lat per quedar-se. En aquesta competició entre sobiranistes ha centrat la part final del seu discurs Gabriel Rufián, que ha carregat contra els atacs de JxCat a ERC. I els ha fet una advertència: "Mentre l'independentisme de dretes platònic i narcisista ataca pel passat l'independentisme d'esquerres, Iceta acarona un gat". El 14-F està cada cop més a prop i no només es nota a Barcelona.

En la seva intervenció davant la cambra, Gabriel Rufián ha disparat contra les formacions amb les quals competirà als comicis: "En un present tan caòtic, les majories en política exigeixen raó: ni odi ni por", ha dit el portaveu republicà al Congrés. "I si hi ha tants partits sense projecte que només saben enfangar, és simplement perquè al fang sembla que cap tingui projecte", ha afegit. També s'ha dirigit a Pedro Sánchez per reclamar-li que tingui un projecte "més enllà" dels pressupostos recentment aprovats per la cambra baixa.

El dirigent republicà també ha fet una advertència al govern espanyol: el "colpisme" de Vox no és un cas aïllat, "no són quatre fatxes bojos en un xat". Al contrari, Rufián ha assegurat que "estan envalentits, i és tot un patró amb fatxes al carrer, guerra judicial i mentides". I ha afegit: "Avui les togues i els sabres tornen a murmurar als reservats dels restaurats de la Cort". I no només van contra l'independentisme, sinó contra tota una "majoria" política. Els ha reclamat "no subestimar el feixisme".

En aquest context ha situat el cas Arnaldo Otegi, després que el Tribunal Suprem hagi ordenat repetir el judici anul·lat pel Tribunal d'Estrasburg per vulnerar-se el dret a un judici just. "El nou judici anunciat a Arnaldo Otegi és un judici a unes persones que ja han complert condemna, anul·lat per Estrasburg, un judici sol·licitat per Vox", ha afirmat. "És l'opinió de part del poder judicial sobre els pressupostos", ha reblat. I ha conclòs: "Avui els cops d'estat no es fan amb militars ni tancs, sinó amb periodistes i digitals".

Borràs acusa Sánchez d'"inoperància"

Per la seva banda, Laura Borràs ha acusat La Moncloa d'"inoperància" en la gestió de la crisi sanitària i econòmica i de "centralització" del poder. Aquesta "paràlisi", ha recordat, "es mesura en xifres". En aquest sentit, ha criticat que encara no hagin aprovat ajudes per a la restauració i l'hostaleria, així com les disputes internes per mesures com l'augment del salari mínim. "Per molta moral de victòria que tingui, el temps és or i no en podem perdre més", ha avisat des del faristol de la cambra baixa.